Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Театърът на сигурността в българските банки

Днес исках да внеса в TBI Bank неголяма сума в евро (в началото на годината бях си закрил левовите сметки и си дръпнах парите в евро - във връзка с паниката за валутния борд и стабилността на банковата система). Сумата беше малко под лимита за внасяне без такса (2550 евро, малко под лимита от 5000 лева за внасяне без такса).

Въпреки, че сумата е под 10 000 лева ме питаха за произход на средствата.

Питаха ме дали имам юридически лица в България и чужбина. Това не го бях очаквал, друг път не са ме питали като правя касови операции (просто попълвам декларация за произход на средствата когато валутата е на стойност над 10 000 лева и това е).

И най абсурдното е, че не можах да направя вноската, защото не можах да кажа номера на регистрация на юридическото лице (казах им името му). Обясних им, че го има в публично достъпен регистър, ама не - искаха аз да им го кажа.

А аз как да вляза в Интернет с моята Нокия 100 (с фенерче) и да видя номера?

Питах банковата служителка дали може да каже наизуст номера на банката, в която работи. Оправдава се, е не била собственик, само служител.

В крайна сметка отидох до офис на ПИБ, където бързо и без излишна бюрокрация си направих вноската. Тъй като сумата е малка (под 10 000 лева) нито ми искаха декларация за произход, нито ме питаха дали притежавам юридически лица в България и чужбина.

До сега препоръчвах TBI Bank когато ме питат за банка - ниска такса за банкови преводи - само 50 стотинки (през онлайн банкирането), без месечни такси за разплащателни сметки и безсрочни депозити (само ако имате карта към сметката има такси, които са над средните, но аз карта там нямам). Без такси за внасяне и теглене на суми до 5 000 лева. Онлайн банкирането ползва SMS за 2FA (тоест няма нужда от закупуване на електронен подпис, смартфон или хардуерен токен - моята Нокия с фенерче се справя добре с получаването на кодовете по SMS).

Но след тази случка...

В друга банка, където имам дебитна карта (Тексим банк), искаха да декларирам освен обичайните неща и списък с банките, където имам сметка. Това беше като внасях малка сума в лева (около 1000 лева беше, ползвам тая дебитна карта за да си плащам поръчките в онлайн магазини и осигуровките в през сайта на НАП).

Затова си носете листче с имената на банките, където имате сметка, а също така и листче с данните на юридическите лица, които притежавате. Защото знае ли се, не се ли знае... А има хора, които са си купили по 3 акции от 20-тина компании на фондовата борса, те какво, на всяка компания, от която са купили 3 акции трябва да ѝ знаят номера и да го пишат? (Не се сетих за този казус да ги питам. Вероятно са имали предвид само юридически лица, на които лицето е мажоритарен собственик или нещо такова, но не го обясниха както трябва.)

Допълнение: това листче с имената на банките ми свърши работа, в Райфайзен банк ме питаха в кои банки имам сметки когато ходих на гише. Събрах материал за отделна статия в блога. Не ме питаха за номера на юридически лица, нито за имената им. Питаха ме за това от кои категории са източниците на доходи (но без да изброявам платците на тези доходи). Имаше възможност за писане в свободен текст на видове доходи, които не са предварително изброени във формуляра. За разлика от тях при един български доставчик на платежни услуги я нямаше тази възможност и не беше възможно да се попълни коректно.

В сайта на ПИБ са си оправили формуляра за деклариране на произход на средствата (дали защото им се бях оплакал по този повод или по друга причина - не знам). Вече има повече място за писане (преди полето за въвеждане беше с много малък лимит, писах им да го оправят). И са въвели и поле за период, в който са придобити съответните доходи.

Затова е хубаво да сте подготвени и да знаете в кой период сте получили средствата, с които се прави банковата операция, за която попълвате декларация.

Също така проверете роднините си дали имат нещо общо с политика, защото се попълват и едни декларации за свързани лица с политици и държавни служители на високи позиции

Допълнение: в ОББ ме привикаха за актуализация на лични данни, задаваха обичайните въпроси (но не питаха в кои банки имам сметки, не питаха за имена и номера на юридически лица).

Отпада разпоредбата, според която общинските съветници не могат да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината. Това решиха на първо четене депутатите с поправки в Закона за местното самоуправление и местната администрация.


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.