Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Капан при попълване на декларацията за произход на средствата

Внимавайте когато попълвате декларации за доходите ви, които се изискват от банки, инвестиционни посредници и други.

Един от въпросите е за месечните ви доходи и за други периодични доходи. Има голяма вероятност да пропуснете да се сетите за това, че доходите от лихви по банкови сметки се явяват периодичен доход, който следва да се декларира.

Днес получих по електронната поща известие, че ще ми се случат лоши неща, ако не си попълня декларацията в срок от 7 дни:

Обръщаме Ви внимание, че на основание (...), ако в посочения срок не ни предоставите исканите документи, достъпът до сметката Ви ще бъде ограничен, ще можете да затворите позициите си само по телефона и няма да можете да се разпореждате със средствата по сметката Ви.

Формулярът е съставен от три основни раздела. В първия се декларират личните данни (номера на паспорт, лична карта, адрес, имена). Във втория се декларира произхода на средствата, които клиентът смята да внася. А в третия (за съжаление) се декларират и всички месечни и други периодични приходи. Като казвам „всички“ имам предвид, че се декларират не само тези приходи, които са източници на средствата, които ще се внасят по сметката при инвестиционния посредник.

Ето как изглежда част от формуляра:

Обърнете внимание, че за месечните приходи се налага деклариране „от кога получавате сумата“. За приходите с друга периодичност не е предвидено да се декларира от кога се получават, но други фирми могат да изискват такава.

Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед.

Например, възможно е да имате няколко банкови сметки, част от които са вече закрити. В този случай кога е датата от когато получавате прихода? Датата когато сте открили първата сметка? Датата на която сте открили сметката, която имате в момента (и по която получавате лихви ежемесечно)?

Възможно е също така банката да не ви е изплащала лихви на всеки падеж (през всеки месец). Тогава кога е датата, от която получавате месечния приход - датата от която сте получили първата си лихва или трябва да се вземат предвид прекъсванията?

Аз например имам няколко сметки, по които би следвало да получавам лихви, но тъй като сумите са малки по повечето от сметките нямам изплатени лихви тази година (или през последния падеж).

По един от едномесечните си депозити имам лихви от 1 доларов цент през януари, март, август и ноември през тази година. Миналата година не съм получавал лихва през декември. Коя е датата „от кога получавате сумата“ в този случай? Месецът когато за първи път от създаването на депозита съм получил лихва (преди няколко години) или 2020 година (защото през септември и октомври не съм получил лихва и се счита за първо получаване на месечния доход месец ноември)?

На мен ми се струва най-правилно в този случай да декларирам 2020 година в полето „от кога получавате сумата“. И тъй като по шестмесечните и тримесечните депозити не съм получавал лихви през последния им падеж, не би следвало да декларирам приходи с такава периодичност.

Тоест би следвало да декларирам като периодични приходи приходите от годишните депозити и приходите от месечния депозит.

Най-добре би било ако тези формуляри се преработят така, че да не се декларират такива незначителни приходи (например приходи от лихви за под 100 лева месечно или 1200 лева годишно).

Но и това ще трябва да се прецизира: за кой период годишно трябва приходите да са под 1200 лева? За последните 365 дена към датата на попълване на декларацията? За настоящия месец + още 12 месеца назад? За последните 12 месеца, предхождащи настоящия месец (защото не знаем през този месец какви приходи ще има - той още не е приключил)?

Миналата година в една банка се наложи да декларирам какъв ми е дохода на месец (внасях някаква малка сума на каса - нещо около 1000 лева - и ползваха случая да си попълня декларациите - че не съм политическа личност, нямам роднини политици и т.н.). Там даже не се бяха сетили да сложат кутийка (checkbox) „[x] Нямам месечни доходи“. Не се бяха сетили и да прецизират за кой период трябва да се декларира дохода на месец. Трябва да се вземе дохода през миналата година и да се раздели на 12? Или да се вземат последните 12 месеца без настоящия (защото той не е свършил и няма как да се знае какъв е дохода през този месец)? Или се гледа дохода за периода от 11-то число на миналия месец до 10-то число (т.е. вчера) на настоящия месец? Или се гледа само дохода от миналия месец? Питаха ме и в кои банки имам сметки. Ако имате сметки в няколко банки - носете си списък, за да не пропуснете някоя при декларирането.

Намерих също проблеми с UX при попълване на формуляра в частта си за произхода на средствата, които клиентът смята да депозира:

 Ето два варианта:



Интересно, че за приходите като земеделски стопани са се сетили да сложат период, но за „други източници“ - не.

Коментари

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.