Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

В ПИБ имат такса за получаване на SEPA преводи по някои видове сметки (допълнение: отменена от 17.11.2022 г.)

В ПИБ имат такса за получаване на SEPA преводи по "депозитни сметки" (това предполагам включва и свободни депозити) в размер на 0,1% (максимум 300 лева). Допълнение: отмениха тази такса считано от 17.11.2022 г.

Напомням, че по-рано тази година въведоха и такса за внасяне на каса по депозитни сметки.

Явно банката се чуди как да откаже клиентите да внасят пари и да ги държат в банката.

Проблемът е, че някои ИП изискват тегленето да е по същата сметка, от където са внесени парите. И ако искате да теглите в друга сметка трябва да им дадете документ, че старата ви сметка е закрита и/или да направите някакъв превод от новата сметка за да потвърдите, че е ваша.

Но дори и когато преводът в евро е по разплащателна сметка, ако идва от банка в UK банката може да спази написаното в тарифата и да наложи такса за входящия превод (защото е от държава извън ЕИП). Дали наистина ще наложи такса в този случай не знам, може и да не наложи, защото преди време клиент беше казал, че преводите към банка в UK са минали все едно са към банка от ЕИП (на цената на левов превод в България). Пишете в коментарите дали банката ви е наложила такса за получен превод по разплащателна сметка в евро от банка в UK.

Съгласно тарифата на ПИБ би трябвало да има по-висока такса когато се прави превод в евро (SEPA) и банката на получателя се намира в UK. Но банката не коментира официално защо клиент на същата е направил такъв превод и таксата е била все едно преводът е към банка от ЕИП (на цената на левов превод).

Липсва официален коментар от българските банки за това дали може да се правят SEPA преводи (на цената на левов превод) към банки в UK

Дискусия в "Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите" по темата.

Допълнение: отмениха тази такса считано от 17.11.2022 г.

Освен, че са премахнали таксата за получаване на евро по депозитни сметки са вдигнали минималния праг на таксата, която важи за получаване на валута, различна от евро, а също така и за получаване на евро от страни извън ЕИП (от 7 евро на 10 евро).

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.