Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Кой казва, че от CFD-та не може да се печели? Ето как изкарах 21'864,78 USD за по-малко от година

От НАП да не бързат да се радват, спечелих ги на демо. Защото с CFD-та вече не се занимавам, освен с CFD-та без лост, които не съм продал (държа дългосрочно, те са при ИП, който не взима разходи за поддържане на позицията). И данък ще платя евентуално чак след като ги продам на печалба.

Ето я сделката, с калкулатора в терминала съм сметнал колко е печалбата след като се извадят таксите за поддържане на позицията.


(Има някакви грешки при закръгляването както се вижда от сметките с калкулатора.)

Недостатъкът на CFD-тата на eToro е, че дори и да играете с лост 1:1 пак ви взимат таксички за поддържане на позицията. В долната част са написани таксичките. Обърнете внимание как печалбата с големи зелени цифри всъщност не е реалната печалба, за да разберете точно колко ви е реалната печалба (с колко долара ви се е повишило салдото по сметката в резултат на тази сделка) трябва да извадите платените такси за поддържане на позицията.

При Делтасток за CFD-тата без лост (кешови CFD-та) няма разходи за поддържане на позицията (лихви, такси, комисионни). Всичките ви разходи са в спреда. Че даже и дивиденти дават - ако са върху акции и фондове. Обаче за плащащите дивиденти CFD-та имам особено мнение, обясних тук защо ги избягвам.

Допълнение: Делтасток премахва кешовите CFD-та върху злато и сребро от платформите си

Макак така си на печалба, нали от CFD-тата се губи, ти самият го написа много пъти, над 80% вероятност да изгубиш?

Причината повечето спекуланти с CFD-та да реализират загуби е, че те залагат пари на това, че могат в краткосрочен план да прогнозират в коя посока ще се движи цената.

А това е много трудно, ако не и невъзможно. И е силно проблемно да се докаже, че има печеливш метод за това (защо това е така е дълга тема).

Това, което направих аз, е да издебна кога цената е на исторически ниски нива и да направя покупка без лост. (Или може би влязох в демо сметката да тествам нещо и направих покупки на случайни активи, май това е по-правдоподобното обяснение.)

Цената на петрола по принцип се повишава в дългосрочен план по очевидни причини - става все по-скъпо да се добива, търсена стока е и доларите, с които се измерва цената му, се обезценяват.

Ако видим ненормално ниска цена на петрола и сме сигурни, че няма как да падне под нулата (да, това се случи с Interactive Brokers и други платформи, имаше неприятни бъгове, оказа се, че програмистите не са предвидили отрицателни цени!), може смело да купим без лост. И не чак толкова смело с лост 1:2 или 1:3.

Защото рано или късно цената ще се повиши.

Какво може да се обърка?

1. Възможно е задклавиатурното устройство да не прояви търпение и сдържаност и прекалено бързо да затвори позицията, да започне да отваря и затваря често вместо да чака търпеливо цената да се върне на средните нива.

2. Възможно е разходите за поддържане на позицията (swap, overnight fees, interest или както там се нарича този разход в съответната платформа) да изядат печалбата. В моя случай покачването на цената беше достатъчно голямо за да компенсира тези разходи, както и евентуалните данъци (ако това беше реална сделка).

Възможно е активът да не се възстанови толкова бързо, което да спомогне за това. В моя случай цената беше паднала до толкова нетипично ниско ново, че бързо се изстреля до средното (обичайно). Обикновеният начинаещ инвеститор не изчаква такъв момент, а започва да прави сделки веднага, без да чака цена на някой актив да достигне аномално ниско ново за да купи.

3. Възможно е да се случи служебно затваряне на позицията при margin call (на загуба). Ако се спекулира с лост 1:1 също е възможно това, но за да се случи цената ще трябва да стане отрицателна. При eToro нямаше отрицателни цени, но при други може и да е имало. Всеки ИП си определя политика как да смята цените на CFD-тата. Някои ги смятат така, че да не се допускат отрицателни цени (накратко: взимат следващите фючърсни контракти под внимание и усредняват, не само най-близкия изтичащ; тези с повече дни до изтичане са с по-голямо тегло във формулата).

Ето графиката с цените на това CFD при eToro:

Вижда се, че купих малко след дъното и продадох близо до върха.

Защо не спекулирах с CFD върху петрол на реална сметка?

Защото нямаше как да съм сигурен, че няма да се прецакам по втора или трета точка. Можеше да проверя и да избера такъв ИП, който смята цената на петрола на база няколко фючърсни контракта (не само на най-близкия) за да намаля риска цената на стане отрицателна. Но това елиминира само риска по трета точка.

Предпочитам сребърни CFD-та, които нямат разход за поддържане на позицията. Върху петрола не знам да има такива, но върху злато и сребро - има.

Имайте предвид, че може да е по-изгодно да се инвестира в ETF вместо CFD, въпреки че при ETF-а има годишна такса (типично 0,4% годишна такса за сребърен ETF XAD6). Причината е, че върху печалбата от ETF може да няма данък, ако се продаде на европейска борса и спредът върху ETF-а е по-малък. (Спред се нарича разликата между цената "купува" и "продава" в един и същ момент.)

Допълнение: борсово търгуваните финансови инструменти за инвестиция в метали са ETNs и ETPs, не ETFs. От изброените три вида само за ETFs важи данъчното изключение.

Обикновено CFDs имат по-голям разход за поддържане на позицията (лихва, swap), отколкото е годишният разход за ETCs/ETNs.

Като ги разбираш тези неща - къде са ти парите?

Изгубил съм немалко пари от CFD-та (спекулирайки краткосрочно - мислейки, че съм хванал борсата за камбанката - след като първите ми няколко сделки бяха силно печеливши).

Не мога да кажа, че съм спечелил от CFD-та (по стратегията, която представям като добра - "купи и дръж без разход за поддържане на позицията"), защото напоследък не съм продавал, само съм купувал. Докато не се реализира продажба печалба няма.

Избирането на такъв тип CFD-та, които нямат разход за поддържане на позицията, гарантира, че няма да има прекомерна загуба, причинена от разходите за поддържане на позицията. А метали като среброто и златото е малко вероятно в дългосрочен план да поевтинеят много. Така се гарантира, че ако има загуба тя няма да е голяма.

За съжаление не намирам CFD-та върху петрол, които да нямат разход за поддържане на позицията. Но и да намеря - вече цената на петрола е близо до средната и рискът е много по-голям да се отваря позиция (независимо в коя посока).

Такова голямо поевтиняване на важна суровина е изключително рядко срещано явление. През повечето време няма такива възможности на пазара. Повечето спекуланти не чакат да настъпи подобно събитие, а започват да играят с CFD-та с лост, опитвайки се да отгатнат накъде ще се движи цената краткосрочно (ползвайки технически анализ), а това гарантирано води до висока вероятност за загуби (над 80%).

Или ако все пак начинаещият спекулант не прави сделки често ще направи другата грешка - да ползва твърде голям лост (вместо без лост, с лост 1:2 или 1:3 - да ползва лост 1:10 или колкото е максимално възможния в съответната платформа). Това многократно увеличава риска от затваряне на позицията служебно на загуба (margin call).

Спекулацията с CFD на маржин (в стил day trading, swing trading) може да доведе до пристрастяване (хазартна зависимост).

А контангото няма ли да изяде печалбата?

При спекулация с фючърсни контракти това е много вероятен риск. Това е първият отговор на въпроса „какво може да се обърка“ и основен проблем в този случай.

Само че има алтернатива на фючърсните контракти. Това е изобретението, наречено continuous commodity CFD (или по-точно continuous CFD on commodity futures).

Тъй като eToro е предназначен за новаци спестяват този сложен термин. На тази страница обясняват как изчисляват rollover fees (наричани също swap).

Но не разбрах как така пише 2,5% във формулата им, а аз като сметна ми излизат между 9% и 32% годишно тези такси (в зависимост от това дали разделя размера на таксите на цената на придобиване или на продажната цена).

Но от инвестиционния посредник IFC Markets са се престрашили да обяснят на клиентите си повече от техническите детайли и ползват такива сложни термини.

Ето накратко обяснено как работи магията:

The continuous CFD on BRENT (appears as Continuous futures on the figure) is calculated as a weighted average of the two futures: the nearby one and the next one. Weighting is performed by the number of days remaining until trade close of the nearby contract according to the following formula:

CF = F1 * T1/T + F2 * T2/T ,

where CF – the continuous CFD price,
F1 – the nearby futures price Futures 1,
F2 – the next futures price Futures 2,
T – basic time slot between expiration dates of two futures (30 days for
BRENT),
T1 – time slot (in days) remaining until the nearby contract is expired,
T2 = T – T1 .

 

В резултат цената се движи плавно, без скокове. Защото във формулата цените на съответните фючърсни контракти се взимат с различно тегло, базирано на броя дни, които им остават до изтичане.

ИП печели от swap-а, който плащат клиентите и от спреда. Рискът за него е минимален, защото зад всяка дълга позиция на клиент стои къса позиция на друг клиент. И средностатистически нещата се уравновесяват. Освен това, ако твърде много клиенти купуват (няма достатъчно шортващи) ИП може да изнезе позициите на "доставчик на ликвидност" (друг ИП) или директно с фючърсни контракти (което не е толкова печелившо). 

Другия вариант е ИП да залага срещу клиента си. Подобно на казиното. Не казвам, че някой от изброените ИП прави това, нямам данни дали го правят или не.

Възможно е цените на CFD-тата да се определят по различен начин при различните инвестиционни посредници.

Поради описания начин на формиране на цената на CFD-тата върху петрол цената им не успя да достигне нулата когато цената на най-близкия фючърс се срина до отрицателни стойности. Поради тази причина някои спекуланти с CFD-та не успяха да фалират и даже спечелиха - защото цената на CFD-тата не падна толкова много, колкото цената на фючърсите.

Това, което някои коментиращи темата не разбраха, е че поради начина, по който се формира цената на CFD-то и работи цялата тази схема, има възможност да се преодолее проблема с контангото без да се налага да се слагат огромни swap-ове за компенсация на загубата от контангото, защото загуба от контангото няма.

Има начин ИП да излезе сух от цялата схема, без да се налага да поема загубата от контангото, просто защото такава няма. Достатъчно е да хежира като купува и продава пропорционално количество от съответните фючърсни контракти (по цитираната формула) и то само в случай, че сметката му не се изравнява чрез неговите клиенти или доставчиците му на ликвидност (в даден момент може да се окаже, че маймуните на единия край на люлката са повече - особено когато е ясно, че цената е нереално ниска и ще се качва).

Цените на CFD върху петрол при Capital.com:


Цените на CFD върху петрол при IFC Markets:

Цените на CFD върху петрол при eToro:

При eToro имате възможност да спекулирате и с CFD фърху точно определен фючърс на петрола, но тези инструменти не са подходящи за по-продължително държане на позицията, защото може да изгубите от контангото.

Другите ИП също може да предлагат подобни възможности.

Споменаването на инвестиционни посредници не е препоръка да се ползват услугите им. Споменавам ги с илюстративна цел. Избирането на ИП не е проста задача, гледа се спреда, дали обират стопове със шипове, връщат ли пари в подобен случай... Спекулацията с CFD-та обикновено води до загуба, особено ако е на маржин и се търгуват краткосрочно.

Класическите грешки, които инвестиращите правят

eToro прилага данъчен трик в полза клиентите си във връзка с дивидентите по CFD-тата? Какви далавери може да се правят с CFD-та и каква е разликата между ETF и CFD от гледна точка на типичния тарикат?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.