Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Продължават телефонните обаждания от "инвестиционни посредници" с цел измами, вече ползват имена на известни инвестиционни посредници

Ако ИП (инвестиционен посредник), на който не сте клиент ви се обади за да ви зарибява - най-вероятно е един или друг вид измама.


Току що получих обаждане от ирландски номер. Говореха на граматически правилен английски, но с осезаем чуждестранен акцент. Представиха се като Trading212, знаеха ми името, очевидно номера и също така стар имейл на mail.bg, който вече не ползвам и за който знам че е бил хакван. Мисля че преди доста години съм го използвал за демо сметка в старата версия на Trading212, но много се съмнявам да съм въвеждал телефонен номер.

Уговорихме ново обаждане за утре, когато ще се очаква да имам и достъп до интернет.

Пишейки този пост осъзнавам че все повече мирише на измама, но все пак да попитам дали някой е получавал подобно обаждане.

(...)

Агитираха, че банковите депозити били по 3% на година, а с инвестиционен акаунт можело да се достигне 3-10% доходност на месец 😃 Така че предполагам продават инвестиционен акаунт, в който ще трябва да заредя някаква сума.

Сетих се и че в момента Трейдинг не приемат нови клиенти. Тогава става още по-нелогично, че звънят по телефон, за да агитират.

Свързах се с Trading 212 чрез чат опцията им. Те НЕ правят обаждания и съответно не "агитират" за нови клиенти. За съжаление, не знаеха къде е възможно да се докладва случая.

Наистина в момента Trading212 не приемат нови клиенти, няма никаква логика да се обаждат.

Истинските инвестиционни посредници обикновено не се обаждат на бъдещите си клиенти по телефона без преди това желаещият да им стане клиент да поиска обаждане.

А пък на мен ущ от адмирал ми звъняха да ме питат за номера на гредаитната ми карта с която съм захранил сметката, за да ми го доверифицират. Не знам дали щяха да ми искат и CVV-то, защото им дадох само първите 6 цифри.

Първите 6 цифри идентифицират банката издател, те са публична информация. Виж credit card bin database. Позвъняването за да им кажеш тези цифри е безсмислено. За верификация някои старомодни фирми искат сканиран подписан на хартия документ, на който пише, че си съгласен картата да ти се задължи, но там може да не се пише целия номер.

Силно е съмнително това. Освен ако целта не е била да проверят дали телефонният номер съвпада и да запишат гласа на клиента за бъдеща идентификация. Доставчиците на услуги не винаги разкриват истинската причина за обаждането.

Но пак имам съмнение, че не са адмиралите, които са се обадили. Защо да искат по телефона номер, който вече им е даден?

После говорих с адмирал и те ми казаха, че нямат такава практика

Три основни вида измами

При първия вид измама просто ви взимат парите и не ви ги връщат. Това е класическата измама. "Инвестиционният посредник" не съществува, измислица е. (Има различни разновидности - дали ви предоставят демо търговия, която я представят като истинска, дали те правят сделките или вие.)

При втория вид измама има действително съществуваш инвестиционен посредник. Който даже може и да е лицензиран в Кипър например (а не в някоя офшорна зона извън ЕС). Но може и даже да няма лиценз (и това е това е написано на сайта, а ако има фалшив номер на лиценз - обикновено става въпрос за измама от първия вид).

Схемата в този случай е да дадете разрешение да взимат решение за подаване поръчките вместо вас. Правят много поръчки за да може се генерират много такси за сделки, от които телефонистът печели.

Повечето измами от първия вид стават със сайтове, които са имитация на инвестиционен посредник (но може да ви кажат, че инвестирате в лицензиран ИП, да ви покажат сайта, но да ви инструктират да платите по друг метод и реално не сте клиент на лицензирания ИП).

При третия вид измама инвестиционният посредник може да има лиценз, може да е лицензиран някъде в държава с лесно даване на лиценз, може да няма. Действително изпълнява нареждания за теглене (парите влизат лесно, но като ги теглите ви искат купища документ и обяснения от къде имате парите, когато сте депозирали - не ги притеснява, че вкарвате мръсни пари, проблем е да си изтеглите парите). Обикновено не се рекламират със спамерски телефонни обаждания, не искат от клиента да им дава право да правят сделки в неговата сметка. Но котировките им имат отклонения, спредът се увеличава и графиката прави "шипове" когато искат да ударят stop loss-а на клиента, не разрешават арбитраж (защото котировките им се различават от тези на другите и това е възможност за лесни пари), не разрешават скалпинг и т.н.

Има и нелицензирани ИП, които са коректни

Лицензът не е гаранция, че ИП е коректен. Липсата на лиценз (и това, че няма данни за юридическо лице, което стои зад сайта) не е гаранция, че е некоректен. Има коректни ИП, които нямат лиценз и не го крият (като дават фалшив номер на лиценза). Напоследък с идването на блокчейн технологиите броят на коректните ИП, които нямат лиценз ще се увеличава, защото става лесно да се печели от бизнес със съмнителна законност, който е коректен спрямо клиентите си (не ги лъже, че е законен и не им взима парите в нарушение на договора).

Но първо трябва блокчейн домейните да станат по-популярни, защото сега се страхуват да приемат клиенти от САЩ поради риска от конфискация (евфемизъм за кражба, извършена от държавен орган) на домейна (както стана с 1broker.com - той беше коректен към клиентите си, когато затвори изплати дължимото на тези, които си поискаха парите!).

За първия ИП, който ползваше алтернативен домейн (.onion) беше TorBroker (съществуваше кратко). За него нямам данни да е завлякъл клиент.

Скорошни репортажи на Господари на ефира:

Статия от „Сега“: Прокуратурата: 200 интелигентни са измамени във финансова пирамида (28 март 2021) 

Може да казваш следното:

Благодаря ви, че се обадихте, това е импулсен телефон на цена от 5лв на минута, моля продължете.

Мноооооооого бързо се отказват.

Пробвал съм го няколко пъти работи безотказно,в началото има секунда мълчание и после затварят.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.