Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Питах НАП за някои данъчни особености на P2P кредитирането

 

Не винаги задавам въпроси. Но когато задавам - задавам сложни.

Копие от изпратеното писмо:

Въпроси свързани с доход от P2P кредитиране

Физическо лице придобива части от заеми чрез договор за частична цесия (прехвърляне на права за получаване на вземания).

В този случай вярно ли е, че физическото лице не трябва да декларира тези части от заеми в годишната данъчна декларация като „предоставени парични заеми“, защото физическото лице не е предоставило заемите, а ги е придобило чрез договор за частична цесия?

Ако физическото лице (установено в България) е придобило части от заеми чрез договор за частична цесия от фирма, която е установена в друга държава от ЕС (напр. iuvo-group.com), и получи такса за просрочие, тази такса облагаема доставка ли е по смисъла на ЗДДС и води ли до задължение за регистрация по чл. 97а от ЗДДС на физическото лице?

На сайта на Iuvo е пояснено:

Какво е такса просрочие и кога се начислява?

Таксата просрочие е допълнителна такса, която оригинаторът начислява на крайния кредитополучател, поради закъснели плащания. Всеки оригинатор определя в договорните отношения с кредитополучателите условията за начисляването на таксите. Вие получавате такава част от таксата, каквато част притежавате от кредита.

Не ми е ясно как да тълкувам този текст:

... държавите членки освобождават отпускането и договарянето на кредит, както и управлението на кредита от страна на лицето, което го отпуска ...

Това значи ли, че таксата за просрочие не е освободена доставка когато се плаща на физическото лице от гореизложения казус (защото физическото лице не е „лицето, което го отпуска“)?

Как се декларира дохода на физическото лице от тези такси по просрочие? Като лихви ли се декларират или по друг начин (напр. като "други" доходи)?

Може ли да приемем за “лихва” и всички такси за управление и администриране на кредита, комисионните възнаграждения, таксите по просрочие и други подобни дори и когато са получени от лице, което не е отпуснало кредита (физическото лице, което е придобило части от кредита чрез договор за частична цесия)?

Повече по темата писах в статията за невидимия слон и P2P кредитирането.

Отговориха ми:

Вашите въпроси касаят тълкуването на нормативни актове и са извън компетенцията на „Информационният център” на НАП.

И ми обясниха как да подам запитване до най-близката дирекция ОДОП (с електронен подпис, по пощата с обратна разписка или на място). Писах за предишното ми подаване на запитване до ОДОП в тази статия.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.