Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Инвестиция в злато или сребро чрез ETF (всъщност с ETC или ETN), какво може да се обърка?

При борсово търгуваният фонд инструмент Xetra-Gold годишната такса се начислява отделно. Така количеството злато, което имате се запазва, това го рекламират като плюс (има възможност да получите физически съответното злато като си платите за доставката). Но явно не са помислили, че в някои държави като България хората може да имат проблем, защото тука ДДС законите са проблемни (данъчните четат евродирективата за ДДС-то така както онзи рогатия чете свещените книги).

Корекция от 2023 година: погрешно наричах тези инструменти фондове, те са по-скоро дългови ценни книжа. От това има данъчни импликации - капиталовата печалба/загуба не попада под онова изключение, което важи ако инструментът е акция или дял от ETF. Всяка употреба на думата "фонд" я коригирах в тази статия.

След запитване по електронната поща xetra-gold@deutsche-boerse.com ми отговориха на 30 март 2023 година:

No, Xetra-Gold is not a collective Investment scheme.

ChatGPT потвърди, че Xetra-Gold не е колективна инвестиционна схема.

В брошурата им (нов линк) ясно е написано, че според тяхното тълкуване на закона годишната такса се явява облагаема доставка - облага се с ДДС.

Unlike other Exchange Traded Products / Commodities, the investor’s right to receive delivery) of gold is not reduced by management costs or other fees. For example, an annual management fee of 0.39 per cent would reduce your gold holdings by 7.5 per cent over 20 years, while 1,000 Xetra-Gold® securities will still equal a kilogram of gold in 20 years’ time. Xetra-Gold® is only subject to custody fees payable by the owner of the bearer note. The custody fees are currently at approximately 0.3 per cent p.a. (plus value-added tax), which are reported separately (source: www.justetf.com/de-en/).

Ако не извършвате независима икономическа дейност ДДС-то го начислява и внася доставчикът на услугата. Обаче ако вие като купувач на услугата извършвате независима икономическа дейност и мястото на доставка на услугата е мястото, където получателят е установен, трябва получателят на услугата да се регистрира по ЗДДС 7 дена преди датата на данъчното събитие. Къде е мястото на доставяне на услугата? Дали е там, където е златото или там, където е получателят на услугата? Надявам се, че правилното тълкуване е, че мястото на доставка на услугата е там, където е златото. Защото ако не е така инвеститорът ще си има проблеми.

Ако вярвате, че не сте длъжни да се регистрирате по ЗДДС (тук обясних защо според мен това е така) и не ви е проблем, че ще ви взимат годишната такса отделно и затова ще трябва да имате свободни пари по сметката си при инвестиционния посредник - смело може да купувате дялове от този фонд финансов инструмент (ако условията ви устройват - годишна такса, прочели сте какви са рисковете в брошурата [PDF - нов линк]). 

Допълнение: брошурата, която първоначално цитирах я няма на посочения адрес. Но намерих този KID. Там нищо не се споменава за годишна такса (даже читателят остава с впечатление, че годишният разход е нула, което не е вярно). Старата брошура може да се изтегли от тук.

Допълнение: Новата брошура е тук, цитираният текст е почти без промяна, една наклонена черта разлика.

На тази страница обаче пише:

What are the costs for safe custody?

Fees amounting to 0.025 percent are charged monthly for safe custody; Clearstream Banking AG, the custodian, deducts these fees along with the securities account fees. Which of these fees (plus VAT) are passed on to investors depends on the contractual relationship between the buyers of Xetra-Gold and the bank maintaining their securities account.

На година прави около 0,3% (с ДДС: 0,36%).

Има и борсово търгувани фондове финансови инструменти с по-ниска такса, например SGLD (IE00B579F325) е с 0,15%. Търгува се и на Deutsche Börse (Xetra). Има го на Trading212 (в евро на Deutsche Börse и в долари на лондонската борса).

SGBS е с годишна такса 0,15% и го има на Trading212, обаче се търгува там на лондонската борса (през други ИП ще го намерите и на другите борси). Там има и SGLP (същото като SGLD, но се търгува в GBP на лондонската борса).

На Trading212 може да се купи и XAD5 (търгува се на Deutsche Börse Xetra), но годишната му такса е 0,25%.

Може да разгледате на JustETF сравнение между различни златни борсово търугвани продукти (ETCs, ETNs) 

За сега най-изгодно ми се струва да се инвестира в злато чрез SGLD, търгуван на Deutsche Börse (0,15). (Може би обаче среброто ще донесе по-голяма доходност. Вижте ETNs/ETCs, инвестиращи в сребро - XAD6 например, има го на Trading212 в евро.)

Има фондове ETCs/ETNs с нулеви годишни такси. Къде е уловката?

Ако няма годишна такса - значи има голям спред (разликата между "купува" и "продава"). При по-дългосрочно държане може и да си струва да се плати по-големия спред - въпрос на сметки.

With EUWAX Gold 2 you have no annual fees and delivery from 100g gold is free (there are restrictions, video below). They earn their money from higher spreads when buying the ETCs, which according to Richie paid for itself after 2-2.5 years, according to a video by Stuttgart Stock Exchange. I didn't calculate exactly.

Цитатът е от тук

Снимки на екрана от сайта на борсата за EUWAX Gold II:


Спредът се колебае: 0,451%, 0,431%, 0,470%.

ETF, който хипотетично има 0,05% спред и 0,15% годишна такса би бил по-изгоден, ако ще се държи до малко над 2 години. Ако се държи 3 години се натрупват годишни такси и спред от 0,5%, което го прави по-неизгоден.

За сравнение - снимки от сайта на борсата, където се вижда спреда на Invesco Physical Gold ETC:


За периода на наблюдението спредът се колебаеше най-често около 0,02%-0,03%. И най-широко - между 0,01% и 0,05%.

Някои борсово търгувани финансови инструменти не са достъпни за "непрофесионални" инвеститори

Клиент на Interactive Brokers ми се оплака, че XSLR е "Not allowed for retail clients". Интересно, че този ETF е с 0,2% годишен разход. Достъпен е XAD6, който има двойно по-голям годишен разход.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 29 април 2024 *.