Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Получили сте афилиейт комисионна от Revolut (или друга европейска фирма, установена извън България)? ДДС регистрация и глобичка.

Заради увеличената популярност на Revolut и неговата афилиейт програма (плаща за привлечени клиенти, които са цъкнали на вашия афилиейт линк) има вероятност да пострадат много хора, които нямат представа от данъчното законодателство на България и неговите капани.

Специално за такива новобранци, които нямат опит с данъчното законодателство и си мислят „нека първо ми платят, пък после ще мисля как да си декларирам данъците“, има сложени капани в данъчните закони за да може да се събират глобички.

След получаване на първия доход от комисионни хванатите в капана се оказват в неприятна ситуация - срокът за подаване на заявлението за регистрация по ЗДДС (чл 97а) е изтекъл... Защото крайният срок за подаване на заявлението е 7 дена ПРЕДИ данъчното събитие (първото плащане ИЛИ края на годината, през която е сключен договора - което дойде първо). Тоест, ако сте получили по платежната си (или банковата си) сметка плащането - значи е трябвало да сте подали заявлението си за регистрация по ЗДДС на основание чл. 97а 7 дена преди да получите това плащане.

Сигурно ще има умници, които ще питат - 🐒МАК̲А̲К̲ ТАКА?!🙈 Нали трябва да имаш 50 000 лева оборот за ДДС регистрация? Оказва се, че не е съвсем така. При регистрацията на основание на чл. 97а няма такова изискване. Регистрацията се прави преди да е реализирана и 1 стотинка оборот.

НАП харесва това... 

Направих си тестова регистрация в афилиейт програмата на Revolut на сайта Impact.com (през линка от блога им). Ако вие сте направили вашата регистрация от там - мисля, че има възможност да се откажете от плащанията за да избегнете задължението за регистрация по ЗДДС. (Най-вероятно не сте си взели рефералния линк от там, а са ви зарибили от приложението да го разпространявате.)

Не ми е известно дали има и пряк път за получаване на афилиейт комисионните, защото нямам сметка в Revolut. Потребителите да потвърдят дали след регистрация на сметка в Revolut ви дават и автоматично афилиейт линк, който може да ползвате за да печелите афилиейт комисионни. И как ви изплащат комисионните - след като се натрупа някаква дължима сума или веднага ви ги плащат по платежната сметка в Revolut.

Обичайно рефералните линкове (наричани още афилиейт линкове) се взимат от мобилното приложение директно, което е индикация, че плащанията директно се получават по сметката в Revolut (нямам желание да тествам това за да не попадна под ударите на данъчното законодателство, пишете в коментарите дали парите идват директно в сметката ви или се натрупват и след това при поискване ви ги дават).

Ако веднага ви ги плащат в платежната сметка сте прецакани - защото срокът за подаване на заявлението за ДДС регистрация е 7 дена ПРЕДИ да сте получили първото плащане, което значи, че е много лесно да го пропуснете.

Ако все още не са ви платили и получавате плащанията от афилиейт платформа - има шанс да се откажете да получавате дължимото си и така да спестите от неприятностите, свързани с ДДС регистрацията. Но ако сте си взели рефералния линк директно от приложението - не мисля, че има механизъм да се откажете от комисионните си.

Регистрация при получаване и извършване на услуги в чужбина

Какви неприятности може да доведе на нерегистрираните по ЗДДС непознаването на чл.97а

Пуснах сигнал до Дирекция „Данъчна политика“ за няколко проблема с данъчното законодателство и административната тежест

ДДС регистрация се налага и в някои случаи когато плащате такси и комисионни към инвестиционен посредник, който е установен в друга държава от ЕС (например във връзка със сделки с финансови инструменти, P2P кредитиране). В почти всички случаи тези такси и комисионни не са облагаема доставка и в тези случаи не възниква задължение за ДДС регистрация. Друго условие, което трябва да е изпълнено за да възникне задължението за ДДС регистрация е да извършвате независима икономическа дейност. Комисионните за сделки с финансови активи не са облагаема доставка. За таксите за достъп до данни - не съм сигурен (зависи как се тълкува фразата „сделката, включително договарянето“ - дали плащането за данни в реално време по някакъв начин може да се разглежда като част от договарянето). Съществуването на фразата „сделката, включително договарянето“ е крайно неудачно, защото е неразбираема.

Например Iuvo начислява такса, тази снимка на екрана ми я прати потребител на Iuvo:

Тази такса мисля, че е освободена доставка и не води до задължение за ДДС регистрация. 

Обаче във връзка с таксите за просрочие не е много ясно дали се дължи ДДС регистрация или не, обясних в тази статия. По-скоро не, но трудно се доказва.

Задължение за ДДС регистрация по чл. 97а възниква и ако отдавате под наем жилище през платформи като AirBNB (то възниква във връзка с таксите/комисионните, които плащате на AirBNB). В Капитал има статия по темата: Даваш Airbnb - минаваш по ДДС.

Има ли начин да се избегне ДДС регистрация?

Ключово за разбирането на ДДС регистрацията по чл. 97а са две неща:

1. Що е то независима икономическа дейност и извършва ли се тя?

2. Облагаема доставка ли са съответните услуги (такси, комисионни, афилиейт комисионни, „реклама“) по смисъла на ЗДДС?

Достатъчно е само на един от въпросите да се отговори с „не“ за да не възникне задължение за ДДС регистрация по чл. 97а. За афилиейт комисионните ще е много трудно да твърдите, че получаването им не е резултат от независима икономическа дейност. Може да твърдите, че тъй като са клъвнали само един-два реферала това не е независима икономическа дейност, защото не реализирате доход "редовно". Но в закона няма обективни критерии за разграничаване на независима икономическа дейност от дейност, която не е такава.

НАП упорито отказва да тълкува собствения си наръчник за ДДС. Можете да видите техните (липса на) отговори в статията „Пуснах сигнал до Дирекция „Данъчна политика“ за няколко проблема с данъчното законодателство и административната тежест“.

Още по темата писах в статията Комисионните на инвестиционните посредници облагаеми с нулева ставка ли са? (там разглеждам и проблема за независимата икономическа дейност).

Как да избегнем ДДС регистрация при ползване на инвестиционен посредник (извършване на сделки с финансови инструменти)

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 18 април 2024 *.