Пропускане към основното съдържание

Пуснах сигнал до Дирекция „Данъчна политика“ за няколко проблема с данъчното законодателство и административната тежест

Пратих следното съобщение до Дирекция „Данъчна политика“ на 22 юни 2019 година.

Tова е част от поредицата тестове, които правя „тестване на държавата“. Съобщавам на държавните органи за някакъв проблем (например със законодателството) и гледам какво ще стане. Целта е да си направя извод работи ли държавата.

Може да разкажете за вашите тестове на държавата като пуснете публикация в социалните мрежи с hashtag #тестваненадържавата.


Няколко проблема с неясноти в данъчното законодателство и административната тежест

Бих искал да ви обърна внимание на някои проблеми, свързани с административна тежест и неясни закони във връзка с данъчното законодателство когато физическо лице ползва услугите на инвестиционен посредник (данъчното третиране на доходите от дивиденти по договори за разлика, задължението за регистрация по ДДС при ползването на инвестиционен посредник в чужбина, облагането на продажбите на злато от физически лица, задължението за регистрация по ДДС при продажба на финансови активи в България при достигане на прага за регистрация).

Прикачени файлове:

  • dividends_on_CFDs_and_other_problems.odt - В този файл обяснявам подробно проблемите. (PDF)
  • zapitvane_165-2_2019.odt - Моето запитване до Дирекция ОДОП (отговориха ми на някои въпроси в техния специфичен стил, на други въпроси не отговориха, като вместо това ми пратиха копия на писма, с които отговарят на подобни въпроси). (PDF)
  • 165-3_21.03.2019.pdf - Отговорът на Дирекция ОДОП на горното запитване. Обърнете внимание, че на по-трудните въпроси не отговориха (например какво означава „обикновено управление на портфейлна инвестиция“ и „както това би направило частно лице“).

Копие от други отговори, които ми пратиха заедно с горния отговор:


Коментари

Популярни публикации от този блог

Получили сте афилиейт комисионна от Revolut (или друга европейска фирма, установена извън България)? ДДС регистрация и глобичка.

Заради увеличената популярност на Revolut и неговата афилиейт програма (плаща за привлечени клиенти, които са цъкнали на вашия афилиейт линк) има вероятност да пострадат много хора, които нямат представа от данъчното законодателство на България и неговите капани. Специално за такива новобранци, които нямат опит с данъчното законодателство и си мислят „нека първо ми платят, пък после ще мисля как да си декларирам данъците“, има сложени капани в данъчните закони за да може да се събират глобички.

Скандал - управител на клон на Уникредит Булбанк обвинен в откровени заплахи, обиди и опит за изнудване от журналист, клиент на банката

Управителката на клона е изнудвала Ники Русиновски като го е заплашила, че няма да му позволи да изтегли собствените си пари от собствената си сметка, ако не подпише някаква декларация. След като не можа да излъже клиента, управителката побесня и извика полиция. Полицаите дойдоха, изслушаха я, установиха, че са ги извикали напразно и си тръгнаха. Вероятно става въпрос за декларациите за актуализация на лични данни, декларация за видна политическа личност или свързани лица с видни политически личности, декларация за националност и т.н.