Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

ЦКБ и Пощенска банка не разрешават плащания към eToro, заради възможността да се ползва за теглене на криптовалути (а също и ОББ?)

Клиент на ЦКБ се оплака във Фейсбук:

Здравейте, имам голям проблем... от 2 месеца инвестирах чрез еТоро докато от банката (CCB) не започнаха да ми спират транзакцийте... като отидох ми казаха че не одобрявали транзакции свързани с криптовалути и тн... казаха че всички банки имали подобен закон който не разрешавали подобни транзакции... питах парите които съм вкарал вече поне ще мога ли да си ги върна обратно.. не можаха да ми отговорят 😒 някой имал ли е подобен проблем какво да правя ?

Разбира се, че това е политика на банката, не ги задължава никой закон да отказват на клиенти плащания към инвестиционни посредници като eToro, които предлагат възможност за теглене на криптовалута.

eToro има отскоро услуга "портфейл" и възможност да се прехвърлят към него криптовалути, купени през платформата за търговия. Явно от ЦКБ са разбрали за това и са го сложили в черния си списък с криптовалутни борси.

Не е ясно дали проблемът е само при изпращане на пари или не позволяват и получаване на пари от инвестиционни посредници, търговци и борси, които позволяват сделки и трансфер на криптовалута.

eToro - акции без комисионна! Къде е уловката?

Пощенска банка отказва на клиент отваряне на сметка, защото подозират, че може да я ползва за покупка на криптовалута

Друг клиент на ЦКБ каза, че не е имал такива проблеми, вероятно е ползвал дебитна карта вместо банков превод.

Клиент на Пощенска банка се оплака:

Здравейте! Някой тук захранвал ли е Etoro сметката си чрез банков превод наскоро? Тази седмица се опитах да наредя трансфер от Пощенска към сметката която посочват от etoro, но от банката ми заявиха, че няма да одобрят такова нещо. Проблемът бил, че в тази платформа се търгувало с биткойни. Споменаха, че и други банки имали същата политика като тях. Ако някой може да посочи банка през която е успял да нареди превод към еторо, ще съм много благодарен!

Кои български банки и доставчици на платежни услуги не дискриминират клиенти, които получават плащания от (и изпращат пари към) борси и търговци за криптовалути? Изгодно ли е да се ползват български търговци и криптоборси на криптовалути?

През Револют съм захранвал и съм теглил към Револют от eToro. Работи, но може от eToro да искат допълнителни документи и да се забавят доста. При мен се бавиха почти две седмици, а това е критично при акции...

Аз от ДСК нямах проблеми.

ДСК, но много дерат с курса. Затова Revolut или Pay by Vivacom.

Който е от София може да отиде на гише при БНБ и там без надценка продават неограничено количество евро срещу левове.

С ДСК нямате проблеми само защото още не са надушили, че eToro става за теглене на криптовалути.

Банка ДСК обяви, че отказва да изпълнява платежни операции, свързани с виртуални валути, включително, но не само, плащания към борси за криптовалути

Клиент на Revolut се похвали, че вкарва в еТоро долари с карта без такса:

Първо си обръщам долари в револют и после пиша в еТоро да ми дръпне примерно 100$ и то си дърпа точно тях, въпреки че имам и левове и евро в революта.

Запознайте се с недостатъците от ползването на карта за захранване на сметки при ИП.

Има данни и, че ОББ отказва преводи от eToro

От коментар в "Клуб на инвеститора":

не става еторо към ОББ, даже имам допълнителна такса за "услугата" 33 долара. Превода се връща понеже се води крипто борса.

 Друг коментар:

Aз започнах с etoro и ОББ още с подаването на първият превод го спряха. Добре а към IB с тази и тази сметка посочвам къде трябва да отидат парите и за какво. Ми не знаем може би ще спре викат пробвайте ще разберете викам Вие нещо майтап ли си правите . Нито банковият управител на клона нито от кол центъра успяха да ми потвърдят.


Коментари

  1. Аз пък през ОББ не мога да си изтегля парите от брокера Адмирал Маркетс. Първият път ми върнаха парите, а на втория път не ми ги върнаха изобщо. Става дума за 141,77 долара. Само с ката можеш да си теглиш парите, но нямаше такава опция при брокера.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Внесъл си с карта и не можеш да ги получиш по същата карта? В такъв случай не може ли да поискаш да ти ги обърнат в левове и да ти ги преведат по левова сметка по IBAN?

      Изтриване
    2. Не, основанието на ОББ е, че било криптовалута и не работят с такива клиенти. Депозирах с карта, но няма опция за теглене с карта, затова по банков път се опитах да тегля. ОББ върнаха най-после парите в сметката в Адмирал. Изтеглих ги през Първа инвестиционна банка. С Trading 212 нямам такива проблеми, защото в инвестиционния им акаунт не предлагат криптовалути.

      Изтриване
    3. Какви криптовалути има в Адмиралс? Там не е ли само CFD върху криптовалути (тоест хазартни спекулации с цената на криптовалутата, а не истинска криптовалута)?

      Изтриване
    4. Прегледах сайта на Admirals, предлагат услугата "Admirals Wallet", чрез която клиентите могат да купуват, държат и продават криптовалути на борсата Bitstamp, но не е ясно от презентацията на сайта им на тази услуга дали може да се внасят и теглят криптовалути.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.