Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

TBI Bank се издъниха - класическата схема с двойното превалутиране (левове към евро към левове - печалба от разликите във валутния курс; "ама той нашият партньор е виновен")

Клиент се оплака, че когато си е плащал вноската по кредит му е начислена такса, за която не е бил уведомен. Направено е превалутиране от лев към евро и пак към лев, за което клиентът твърди, че не е бил уведомен и разглежда това като скрита такса.

Не препоръчвам тази банка. Имат скрити такси, които се начисляват при заплащане на вноска през ТЯХНОТО приложение, на вноска към ТЯХ, с ТЯХНА карта. Вноската е в лева, сметката е в лева, картата няма такси за плащания и превалутиране, но все пак начисляват, такива такси, като се оправдават с посредника, който са си избрали и ги превалутира в EUR. И разбира се клиента е виновен и ще си плаща таксата, затова че TBI са си избрали неадекватен посредник.

Отговорът на банката:

TBI Bank има репутацията на банка с най-ниските такси за банкови преводи в лева и евро, нулеви месечни такси даже и по разплащателни сметки (ако няма по тях дебитна карта), теглене и внасяне без такси на каса (до 5 хиляди лева). Няколко години препоръчвах тази банка.

Дебитните им карти са относително скъпи, на тримесечие се плаща 9,99 или 12,99 (3,33 или 4,33 на месец излиза, намират се карти за около 2 лева месечно в други банки). Имат карта за пенсии без такса.

Имат и карта, която се поръчва през мобилно приложение, също без месечна такса. Тази карта е само за клиенти, които имат активен кредит към банката. 

Обаче двама клиенти на банката ми се похвалиха, че са минали между капките - издали са им карта без да имат кредит в банката.

Допълнение: картата е достъпна за всички клиенти на банката. Подробности - в линка от края на статията.

Първо си помислих, че тази карта е виртуална и/или NFC (работи с телефон, който поддържа безконтактни плащания), но след като разгледах сайта установих, че всъщност мобилното приложение се ползва само за поръчване на картата.

Но за да имате разплащателна сметка не е задължително да имате дебитна карта по нея. Може да имате и сметка "свободни пари", може да я ползвате за получаване и изпращане на банкови преводи все едно е разплащателна сметка, но има някаква лихвичка.

(Вноската за погасяване на кредит е 1,20 лв. Не виждам логика, защо има такава такса? Не може ли клиентът да си направи разплащателна сметка, да направи вноска по разплащателна сметка и с парите от разплащателната сметка да си плати кредита?)

Друго негативно преживяване с тази банка - при опит за отваряне на сметка в евро ме мотаха и се отказах да ги ползвам за тази цел (Театърът на сигурността в българските банки).

Възмутен читател коментира в социалните мрежи:

Това, което са ви написали в отговора е типичен пример за НАГЛОСТ и незачитане на елементарни правила на коректност. И не, не е неразбиране, а наглост. Не било тяхна такса, ами било на техен партньор (?!!??!!) Хайде де! Обидно е, когато те вземат за глупак. И за най-необразования продавач на сергия на Женския пазар е ясно като бял ден, че няма как да си сложи табелка, че цената на лука е 1,00 лв / кг. а когато тръгнете да го плащате да ви поиска още 0,07 лв отгоре за начисляване на разход за доставка на лука до тезгяха. Драги ми "банкери" от TBI Bank, много добре знаете, че ВСИЧКИ междинни разходи, различни от това, което сте обявили в публикуваната Тарифа, са за ваша сметка! Можете единствено и само или да го преглътнете и да го платите на посредника, или да си сметнете някаква такса, която да обявите и да я начислявате клиента, ако за това сте се споразумяли с него при подписване на договора! НЕ И ДА си приспадате каквото ви скимне пост фактум! Марш обратно в университета да си доучите!

Когато не можеше да се плащат данъци и осигуровки без такса с дебитна карта (през сайта на НАП) ги ползвах за тази цел, 50 стотинки за банков превод е добра оферта.

TBI Bank не разрешава на клиентите си да захранват сметката си в Interactive Brokers

Допълнение от 2023 година: информацията за дебитните карти може да не е актуална, проверете на сайта за банката. Към момента не успях да си открия сметка с дебитна карта "neon". Писах накратко за тази карта и за неуспешния ми опит да си я поръчам в "Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите".

Допълнение - най-накрая успях да ползвам картата, подробности писах в Гражданска инициатива за хуманно отношение към банкерите.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.