Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Спечелих $30 от продажба на акции и получих $5 дивидент, трябва ли да платя данък?

Имам $30 печалба, и $5 дивидент, без никакви загуби. Трябва ли да платя $3,5 данък?

Краткият отговор е: най-вероятно ще платите като данък левовата равностойност на $3 (защото за дивидентите може би не дължите данък). Но има изисквания за попълване на данъчна декларация и представяне на „доказателства“ за удържани данъци в чужбина. 

Инвестиране на дребни суми в акции - какво може да се обърка?

Следва по-дългия вариант на отговора на този въпрос.

За печалбата от акции - зависи на коя борса са продадени.

Обясних това в тази статия: Правете разлика между инвестиционен посредник и борса - задължението за данък върху капиталовата печалба зависи от борсата.

За дивидентите - зависи от това дали е удържан данък в чужбина (withholding tax on dividends). Ако са удържани - само се декларират получените доходи от дивиденти и се представят доказателства както пише тук.

Тъй като казвате сумата в долари допускам, че сте получили дивидентите от компания установена в САЩ. В този случай не дължите данък дивидент в България, но дължите представяне на доказателства и деклариране на дохода от дивиденти.  Дължите данък върху капиталовата печалба (печалбата реализирана от поскъпване на акциите) и трябва да декларирате печалбата/загубата от продажба на акциите, ако не извършвате търговска дейност по занятие. Ако сте търговец - съгласно ЗКПО не дължите данък при продажба на акции на „еквивалентни регулирани пазари“ каквито са борсите в САЩ.

Имайте предвид, че компанията може да не е установена в САЩ, независимо от това, че се търгува на борса в САЩ. На борсата в САЩ се търгуват и акции на компании, установени в други държави.

Ако не са удържани данъци върху дивидентите (много рядко - напр. при фирми, установени в UK - без значение на коя борса се търгуват) – дължите 5% данък върху дивидента данък в България, доказателства не се прилагат (защото няма удържани данъци в чужбина за доказване) и получените дивиденти се декларират в данъчната декларация както е обяснено в тази статия:

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Данъчната ставка за печалба от акции е 10% за физически лица (нетърговци) и 15% за лица, които са търговци (вкл. физически лица, които не са ЕТ, но извършват търговска дейност по занятие). За дивиденти данъкът е 5%, но само ако няма удържан данък дивидент в чужбина.

Търговците обаче не плащат данък 15%, ако акциите са продадени на „еквивалентни пазари“ (напр. САЩ).

Обясних на Българската агенция за инвестиции, че не са представили коректно данъчната политика на България (пропуснаха да напишат кога не се дължи данък при продажби на акции и други финансови активи).

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.