Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Обясних на Българската агенция за инвестиции, че не са представили коректно данъчната политика на България

Бяха пропуснали едно важно предимство - това, че има изключение при облагането на доходите от продажба на финансови активи в някои случаи.

Копие от изпратеното писмо:

На сайта сте пропуснали да уточните важни данъчни предимства на България

На страницата "Данъчно облагане на доходите на физическите лица" сте написали подвеждаща информация това, че се дължи данък при продажба на финансови активи.

Действително се дължи данък за това, но не винаги.

Не сте написали, че в някои случаи данък върху доходите от продажба
на финансови инструменти (капиталовата печалба) не се облагат.

Също така сте пропуснали да напишете, че в България няма данък върху богатството (данък върху притежавани активи - напр. борсово търгувани фондове), какъвто има в Нидерландия, например. Това е важно за хора, които имат спестявания, които са инвестирали в ETFs и търсят държава, където да се преместят за да не ги облагат за това, че притежават тези активи. Такива хора могат да си позволят да не работят някакъв период от време (издържат се от пасивни доходи от дивиденти, имат спестявания) или ако работят нещо няма физически ограничения в коя държавата да го правят (т. нар. дигитални номади). За съжаление имиграцията на дигитални номади в България не е достатъчно лесна, писах за това в блога си. А от работещи туристи (изясних в блога значението на това понятие) печалбата за държавата не е чак толкова голяма, колкото от дигиталните номади.

В България тези ETFs не само, че не се облагат с данък върху притежанието на активи, но и при продажба печалбата от тях не се облага, ако продажбата им е станала чрез европейска борса (чл. 13 ал. 1 т. 3 от ЗДДФЛ).

Дивидентите от публично търгувани акции в повечето случаи не се облагат в България, защото са обложени с withholding tax on dividends в чужбина и има СИДДО. Например дивидентите от САЩ се облагат в САЩ със ставка от 10% (вместо с 30% ставка както е в общия случай или  с 15% ставка както е когато акциите се притежават от  фондове базирани в Ирландия или граждани, живеещи в Ирландия). Десет процента за данък дивидент в САЩ е много добра оферта, повечето други държави са договорили 15% или нямат СИДДО.

Тъй като дивидентите на публично търгувани фирми от САЩ са обложени в САЩ в те не се облагат с данък върху дивидента в България. Но при продажбата има данък 10% (но не и осигуровки), ако продажбата се извършва от физическо лице, което не извършва търговска дейност по занятие. Юридическите лица в България няма да платят даже и тези 10% данък, ако продажбата е станала на „еквивалентни регулирани пазари“ (т.е. на борса в САЩ).

Има и подобни изключения в ЗКПО. Но там даже са още повече - пише и за „еквивалентни пазари“.

От 2021 година доходите на юридическите лица от разпореждане с акции (капиталовите печалби от акции), реализирани не само на регулирани пазари в рамките на ЕС, но и на т.нар. еквивалентни регулирани пазари, одобрени за такива с Решения за изпълнение на Европейската комисия. Към настоящия момент одобрени от ЕК еквивалентни пазари са тези, в следните държави: Япония, Австралия, Великобритания, Китай, Швейцария, Хонконг, Мексико и САЩ.

Извадка от ЗДДФЛ:

    Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

    ...

    3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на § 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;

    ...

    § 1. По смисъла на този закон:

    ...

    11. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) "Разпореждане с финансови инструменти" за целите на чл. 13, ал. 1, т. 3 са сделките:

    а) (доп. - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 15 от 2018 г., в сила от 16.02.2018 г.) с дялове и акции на колективни инвестиционни схеми и на национални инвестиционни фондове, акции, права и държавни ценни книжа, извършени на регулиран пазар по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 от Закона за пазарите на финансови инструменти; права за целите на изречение първо са ценните книжа, даващи право за записване на определен брой акции във връзка с взето решение за увеличаване на капитала;

    б) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната или в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

    в) (нова - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната; за обратно изкупуване се смята и разпределението на парични средства при ликвидация на национални инвестиционни фондове от затворен тип;

    г) (предишна б. "в" - ДВ, бр. 109 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) сключени при условията и по реда на търгово предлагане по глава единадесета, раздел II от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, или аналогични по вид сделки в друга държава - членка на Европейския съюз, или в държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Ето и извадка от "Закона за пазарите на финансови инструменти":
    Понятие за регулиран пазар. Пазарен оператор

        Чл. 152. (1) Регулиран пазар е многостранна система, организирана и/или управлявана от пазарен оператор, която среща или съдейства за срещането на интересите за покупка и продажба на финансови инструменти на множество трети страни чрез системата и в съответствие с нейните недискреционни правила по начин, резултатът от който е сключването на договор във връзка с финансовите инструменти, допуснати до търговия съгласно нейните правила и/или системи, лицензирана и функционираща редовно в съответствие с изискванията на този закон и актовете по прилагането му.

        (2) Регулиран пазар е и всяка многостранна система, която е лицензирана и функционира в съответствие с изискванията на Директива 2014/65/ЕС.

За съжаление като място за регистрация на фирма България много трудно може да се конкурира с Естония. В Естония няма данък върху печалбата на фирмата, ако тя не е разпределена като дивидент. И бюрокрацията там (червената лента) казват, че е по-малко тежка.

Някои интересни статии от блога:

Коментари

  1. Искам да Ви благодаря за всчко, което пишете и споделяте в този блог. Следя го с интерес. Продължавйте все така.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.