Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Отново правят опит да намалят тавана на плащанията в брой - на 5 000 лева

Отново правят опит да намалят тавана на плащанията в брой - на 5000 лева (преди беше 10 000, а още преди това 15 000, а имаше и време когато такова ограничение нямаше).

Вместо да вдигнат тавана на ограничението (заради инфлацията) с цялата си наглост предлагат да го намалят!

Парите в брой са важен резервен метод за плащане когато има технически проблеми с електронните плащания (или банкова ваканция). Например ако врагът увреди енергийната инфраструктура (примери: в САЩ стреляха по трансформатори на подстанции и ги повредиха, Русия удря с ракети по енергийната инфраструктура на Украйна).

Обърнете внимание, че ще бъдат ограничени и по-малките плащания - ако те са част от договор за 5 000 лева или повече!

По време на банкова ваканция няма как легално да си платите наема в срок, ако плащате над 416,66 лв за наем и имате договор за 1 година!

Може би ако има доставчици на платежни услуги без банков лиценз, но не знам дали такива биха работили по време на банкова ваканция.

Удар по снабдяването по време на банкова ваканция в  условия на ограничени плащания в брой

Големите търговци на стоки от първа необходимост (храни, лекарства, горива, медицински консумативи и т.н.) ще разчитат на плащанията в брой по време на евентуална банкова ваканция. Тъй като те обикновено спазват законите (осчетоводяват си плащанията) и имат сключени договори за над 5 000 лева (колкото е предложения лимит за плащанията в брой в законопроекта), няма да могат да извършват плащания към доставчиците (дори и да имат резерви в брой).

Резултатът може да е като в Гърция – там имаше случаи на празни рафтове в магазините по време на банковата ваканция.

Сделките с автомобили, недвижими имоти и други скъпи вещи в условия на банкова ваканция

В условията на евентуална банкова ваканция (и ако действат предложение в проектозакона ограничения на плащанията в брой) гражданите и фирмите няма да могат да се разпореждат със своето имущество (струващо 5 000 лева или повече), което е важно тяхно право. Също така плащанията на наеми по договори за наем, при които общия размер на плащанията за целия период на договора е 5 000 лева или повече, няма да могат да бъдат извършвани.

В момента 1 oz злато струва около 3700 лева. С напредване на инфлацията нищо чудно да стигне тавана от 5 000 лева. Тогава правото на собствениците на злато (и на желаещите да купят злато) ще бъдат нарушени, ако има банкова ваканция или по друга причина електронните плащания не работят.

Напомням какво писах по темата преди когато намаляваха прага:

Мисля, че руските специалисти, които измислят каква руска пропаганда да се разпространява в България, грешат (в решението си спонсорираната от Русия пропаганда да е против ограничаването на плащанията в брой и намаляването на тавана на плащанията в брой).

Интересно, че в Русия има ограничение за плащанията в брой от 100 000 рубли, което е приблизително 2 380 лв. Това потвърждава тезата ми, че гледната точка на руските власти е, че тези ограничения са полезни за държавата. Затова руските пропагандисти пропагандират обратното в държавите, които смятат за свои врагове. Аз обаче не съм съгласен с тяхното мнение. По-вредно според мен е да се затегнат ограниченията за плащанията в брой.

Във връзка с инфлацията предлагам таванът за плащанията в брой да се вдигне - да се изравни с европейския таван от 10 000 евро!

Реално нямаме опция да не уважим европейския таван. Който според мен е също много нисък и изобщо не би трябвало да се ограничават плащанията в брой.

Официално европейското ограничение казват, че било за борба с тероризма. Google ми изкара този текст като потърсих:

More regulation and a new directive (AMLD6) aimed at protecting EU citizens and the EU's financial system against terrorist financing. The directive includes a limit on cash. More payments exceeding €10,000.

Как си представяте обаче някой терорист, който е готов да загуби живота си, да се уплаши от някакъв закон, който го задължава като си купува нелегално материали за бомби да го прави по банков път? Рискът да се взриви като направи грешка при смесването на съставките за бомбата е много по-голям от риска да го глобят, защото си е купил материалите за бомби в брой.

Опитват се да въведат това допълнително ограничаване на плащанията в брой чрез "Проект на Закон за изменение и допълнение на ДОПК" - тоест по прикрит начин, ако мине между капките случайно без да разберем. Както миналия път се опитаха да го вкарат в проектозакон за промени в законите за ДДС.

Гласувайте в анкетата!

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.