Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Изплащане на дивидентите само по банков път - защо това е проблем

Има предложение за промени в закона да се забрани плащането на дивидент по друг начин освен по банков път.

Това е проблемно, защото:

  1. Банките вече имат такси за внасяне на каса (много банки въведоха такса за внасяне на каса дори и по срочни депозити или вече нямат срочни депозити). Ще излезе скъпо - трябва парите да се внесат в банка и после да се изтеглят (за сега има начини да се избегне таксата при теглене, но не се знае до кога банките ще толерират тегленето от срочен депозит на падеж да става без такса; освен това някои банки вече не предлагат срочни депозити или имат такса при внасяне на пари по депозита с банков превод или в брой).
  2. Клиентите на инвестиционни посредници получават дивиденти по сметка, която не е банкова сметка, нито платежна сметка. Повечето ИП не са банки, а и дори да са банки е възможно сметката, по която получават дивидентите (сметката за инвестиции във финансови инструменти) да не е банкова сметка.

  3. Всички останали причини, поради които принципно е проблемно да се ограничават плащанията в брой.

Има и съществуващ проблем - не видях никъде в ЗОПБ изключение, което да позволява плащане на дивиденти за 10 000 лева или повече по сметка при инвестиционен посредник, ако тази сметка не е нито банкова, нито платежна (това са на практика всички български ИП, които не са банки).

Което е дискриминация спрямо ИП, които не са банки или технически са си организирали работата така, че сметката за инвестиции не е банкова или платежна сметка.

(Писах за гореизложените проблеми до Министерството на финансите, не могат да се оправдават с #НямашеКойДаНиКаже.)

Други статии по темата за ограниченията на плащанията в брой:

Ограничаването и забраняването на парите в брой е заплаха за законопослушните граждани

Защо не е разумно да държим всичките си пари в банковата система 

Новото ограбване - предлагат отрицателни лихви върху депозитите и обезценяване на банкнотите и монетите със същия процент 

Нов опит за допълнително ограничаване на плащанията в брой (статия от 2017 година за вредата от ограничаване на плащанията в брой)

От АИКБ не подкрепят предложението за изплащане на дивидент само по банков път.

Задължението за плащане на данък върху дивидента не зависи от начина на изплащането му и такъв се дължи във всички случаи на разпределена печалба. Ако това е мярка, с която се цели да се предотврати практиката на някои предприятията чрез касово плащане на разпределен дивидент да се намаляват прекомерни касови наличности в предприятието, тази цел няма да бъде постигната, тъй като са налице редица законни счетоводни техники, с които да бъде заобиколено подобно изискване. В същото време в много случаи това би било административна и финансова тежест за предприятията. Ако се въвежда такова изискване, то следва да има разумен праг. Такъв праг може да бъде прагът за плащания в брой.

Не съм съгласен с допълнително намаляване на тавана на плащанията в брой, той трябва да се премахне или да се повиши, не да се понижава.

Според моето разбиране "превод или внасяне по платежна сметка" се тълкува като "превод по платежна сметка или внасяне по платежна сметка"
А сметката при ИП не е платежна сметка, ако ИП не е банка или доставчик на платежни услуги. Само банките и доставчиците на платежни услуги могат да предлагат услугата "платежна сметка".

Ако ИП е българска фирма плащането е на територията на България и е в обхвата на ЗОПБ.

Заглавието на закона е подвеждащо. Той всъщност не ограничава плащанията в брой.

Има три основни категории плащания:

1. Превод или внасяне по платежна сметка.
2. Плащания с банкноти и монети (плащания в брой).
3. Други видове плащания.

Законът ограничава не само 2, но и 3.

Поради това заглавието му е подвеждащо.

Трябва да е "Закон за ограничаване на плащанията в брой и другите плащания, които не са превод или внасяне по платежна сметка".

Плащанията на дивиденти по сметка при ИП (която не е платежна сметка) е от третия вид.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.