Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как искам да се променят законите за ДДС за да се премахне парадокса "ДДС за инвеститори"

Основно проблемите са два - в някои случаи продажбите на финансови активи се включват в "облагаемия" оборот за регистрация по ЗДДС и има риск от ДДС регистрация по чл. 97а (напр. при заплащане на абонаментна такса за данни в реално време при Interactive Brokers).

Защо парадоксът "ДДС за инвеститори" е проблем?

Основният аргумент защо законът не трябва да предвижда ДДС регистрация заради сделки с финансови активи е, че така не се събира ДДС - тази регистрация се явява ненужен разход - и за НАП, и за данъкоплатците.

Който все пак има някаква друга дейност (която би могла да се облага с ДДС) би предпочел да не прави сделки с финансови активи или да ги прави през чуждестранен инвестиционен посредник (така не се формира "облагаем" оборот за регистрация, защото продажбата става на територията на друга държава). Или да си раздели дейността като направи фирма за нея, която не е регистрирана по ДДС.

Не знам дали в други европейски държави ДДС регистрацията е скъпа и неудобна (и за данъчната администрация, и за данъкоплатците). В България е такава. Изисква се попълването на безсмислени формуляри и представянето на справки от банкови сметки и сметки при инвестиционни посредници. Това не само в процеса на регистрация, но и в процеса на дерегистрация. И служител на НАП си губи времето с тази ненужна червена лента, и данъкоплатците.

Какво е решението?

Решението е промяна на европейските директиви за ДДС така, че оборотът от продажби на финансови активи никога да не формира "облагаем" оборот за регистрация по ЗДДС.

Казвам "облагаем", защото реално не се облага с ДДС.

Защото "облагаем" оборот за регистрация не значи оборот, който се облага с ДДС. "Облагаемият" оборот за регистрация не се облага с ДДС, но го наричат облагаем, защото така са си го дефинирали в закона.

Това е подигравка.

Това е все едно да наричат котките кучета и да карат хората да попълват декларация за притежание на куче, въпреки че притежават котка. Чувал съм, че в една община имало такъв случай, не знам дали е вярно, но принципно не е невъзможно.

Освен горното предлагам и да отпадне нуждата от ДДС регистрация до достигане на някакъв праг или изобщо да не се изисква при доставки на услуги, данъкът за които е изискуем от получателя (чл. 97а от ЗДДС), свързани с обичайните услуги, предоставяни от банки и инвестиционни посредници (абонаментът за данни в реално време на Interactive Brokers е пример за такава услуга - IB начислява ДДС когато клиентът няма ДДС регистрация, а когато клиентът има - трябва някакси да информира IB, че сам ще си начислява и внася данъка и да е регистриран по ЗДДС в срок 7 дена преди данъчното събитие, ако извършва независима икономическа дейност).

Това дали извършва независима икономическа дейност или не е сложно да се прецени, затова ще се налага подаване за всеки случай на заявление за ДДС регистрация по чл. 97а, което е скъпо и безсмислено, защото дължимият данък ще е съвсем малък, ако изобщо се стигне до регистрация. Освен това дължимият данък така или иначе се плаща (доставчикът на услугата го удържа и внася, ако получателят не е регистриран по ЗДДС).

Надеждата ми е, че някой министър на финансите или евродепутат ще прояви инициатива и ще повдигне въпроса на ниво ЕС за да се реформира законодателството за ДДС с цел за дребни суми да не се минава през тежка червена лента.

През 2019 година писах по темата:

Пуснах сигнал до Дирекция „Данъчна политика“ за няколко проблема с данъчното законодателство и административната тежест

Давам QR код към актуална версия на статията, ако случайно я четете на хартия. В блога имам и други примери за лошо законодателство, което смятам, че би било добре да се коригира.

В случай, че сканирането не работи давам кратка връзка:

tinyurl.com/vatbg



Последна редакция: 11 декември 2021, 12:13. 

Изпратих тази статия до няколко партии, евродепутати и Министерството на финансите:

  • БСП
  • ГЕРБ
  • Продължаваме промяната
  • ДПС
  • ДСБ
  • Министерство на финансите
  • Ангел Джамбазки
  • Радан Кънев
  • Сергей Станишев

Не могат да се оправдават с "нямаше кой да ни каже".

#ТестванеНаДържавата

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.