Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Искам да преведа левове на мой роднина, който да внесе евро в своя сметка в Interactive Brokers - какво може да се обърка?

В "Клуб на инвеститора" имаше такова запитване:

Здравейте,
Имам въпрос, клиент съм на ДСК и също така член от семейството е на ДСК. Искаме да прехвърлиме пари от едната сметка в другата. Има ли някакви ограничения за които трябва да внимаваме, като например максимална сума за прехвърляне и т.н? Идеята е после да се прехвърлят в ETF-и просто това да става чрез едната сметка на ДСК > Револют > IB и за да не правиме втори акаунт Револют/IB искаме да стане по този начин.

На пръв поглед е просто, но има доста подводни камъни.

Вътрешнобанковите преводи обикновено се изпълняват безплатно и с по-ниска такса или без такса. Вижте в тарифата на банката.

Обаче проверете дали в момента банката начислява допълнителни такси за Revolut. Преди време имаше драма с точно тази банка - начисляваше такса при захранване на Revolut с карта.

В началото на 2020 година Банка ДСК слагаше допълнителна такса при захранване на Revolut с дебитна карта: Ако не искате да рискувате с възможна такса от страна на банката (за захранване на Revolut с дебитна карта) е възможно титулярът на сметката в IB да си открие сметка и дебитна карта в друга банка (или финтех) и там да преведете левовете. Левовите преводи в България са евтини, около левче (зависи от банката и дали ползвате онлайн банкиране - на гише може да стигне цената 5 лева или даже 50 лева при Прокредит Банк).

Задължително сметката в IB се захранва от сметка на името на същия титуляр. Не трябва да има разлика в името, проверете как точно е изписано в банката, уверете се, че не са го изписали по друг начин (транслитерацията е същата като на личната карта и паспорта!).

Желателно е преди да започнете регистрацията в IB да прочетете тази статия:

Interactive Brokers през 2021 година - впечатления и съвети

Ако знаете кои други банки създават проблеми на потребителите на Revolut - пишете в коментарите.

Мога да потвърдя, че при Тексим Банк няма такса при захранване на Revolut. Предполагам при повечето банки също няма.

Банките, при ползване на които да се тревожите - ДСК и Уникредит.

Имаше оплаквания от клиенти на Уникредит: Уникредит Булбанк въведе лимити при зареждане на Revolut с карта, има и двойно превалутиране

Дали в момента правят номера на клиентите на Revolut - не знам. Но бих внимавал много с тази банка, след като вече е правила такива номера кой знае какво друго може да измислят.

Вътрешен превод в Revolut

Възможно е да направите вътрешнобанков левов превод в рамките на Revolut. Без такса. (Тоест от една сметка в Revolut към друга сметка в Revolut.)

Обаче Revolut не харесват преводите между физически лица. Въпреки, че ги рекламират! Според мен увеличава шанса да ви флагнат акаунта и да си имате проблеми.

Подгответе си документи

Има вероятност от Revolut да искат документ за доказване на източника на парите (source of funds). Затова е желателно да имате договор за дарение в писмен вид. И да покажете справка от банката, където се вижда банковия превод с основание "дарение".

Не харесват и доходите в брой - дарението трябва да е по банков път!
Дори и за малки суми може да ви флагнат акаунта за проверка:

Revolut флагва акаунти за проверка дори и при малки суми

Не е изключено и други финтех компании, банки инвестиционни посредници да искат такъв документ.

Внимавайте с данъците върху даренията!

Ако парите са от родител или обратно - няма данък върху дарението. Пишете основание "дарение".

Ако са между сиблинг (брат или сестра) - данък в Общината, където ще ви тормозят да давате писмен договор.

Между съпрузи също е без данък.

Мисля, че и дядо-внуче също е без данък, вижте все пак в закона точно във вашия случай как е.

Парите ще са от сметка баща към син.
В този случай няма данък върху дарението.

Обаче си направете писмен договор за дарение! Защото Revolut може да поискат документ за доказване на източника на дохода. В случая доходът е с източник "дарение от баща на син". Доказване как дарителят е получил дохода не се изисква (поне на този и етап и доколкото ми е известно, не се знае вбъдеще какво ще измислят).

Когато ви искат документи за доказване на източника на дохода (source of funds) може да предоставите справка от банката, където се вижда превода с основание "дарение" и договора за дарение.

Как е по-изгодно да се превалутира от левове към евро?

От Revolut (без надвишаване на „безплатния“ месечен лимит) по-изгодно не знам.

На Paysera курсовете са изгодни само при ненадвишаване на безплатния месечен лимит, подобно на Revolut. При надвишаване на безплатните лимити на месец - проверете къде е по-изгодно, не съм сигурен.

БНБ може да ви продаде евро за левове на фиксинга. Но трябва да отидете на касата на БНБ в София! Само в брой. И банката ще ви одере за внасяне на еврото на каса. Така че не е много изгодно откакто банките въведоха висока такса за внасяне. Някои банки все още нямат високи такси за внасяне на малки суми или по срочни депозити, може така да се правят врътки и да се цепи стотинката.

Изгодни ли са финтех преводите с обмяна на валута (TransferWise, Paysera, Revolut и други)?

Уточнение по отношение на политиката за third party deposits и third party withdrawals на Interactive Brokers

На страницата за third party deposits пише:

"IBKR will generally accept funds from spouses and partners. IBKR will generally not accept deposits for other persons or companies identified through the firm's reviews."

За third party withdrawals обаче политиката им е по-разхлабена - освен на името на съпруг може да се праща и на сиблинг (брат или сестра), родител, дете:

After a due diligence review, IBKR may allow withdrawals to a third party for purposes like:

• Withdrawal for purchase of a home or mortgage payoff

• Withdrawal to a spouse, parent, sibling, or child of source account holder

• Withdrawal to an account held by one of the accountholders of a joint account or vice versa.

• Withdrawal from trust account to a beneficiary

• Payment of certain account expenses

• Tax payments

• IRA qualified charitable distributions

Effective August 1, 2020, IBKR will generally not approve the following types of third-party withdrawals:

• Private investments

• Repayment of loans

• Withdrawals to companies owned by the accountholder

• Payment for purchase of goods or services

• Withdrawals to individuals other than spouse, parent, sibling or child of account holder

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.