Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да се възползваме от negative balance protection guarantee

По принцип не съветвам да се спекулира с лост. Но ако все пак игнорирате съвета ми и решите да играете хазарт има хитър начин как да се възползвате от гаранцията за защита от негативно салдо по сметката.

Методът е много прост - просто дръжте в сметката си толкова пари, колкото са нужни за една сделка.

Така се възползвате от гаранцията negative balance protection guarantee.

В противен случай stop loss-ът може да не се задейства и сметката да се занули и да се загубят повече пари.

Първо се уверете обаче, че наистина има гаранция за защита от негативно салдо по сметката.

Ето пример с графиката на компанията Roku Inc:

След като данните за печалбата на компанията излязоха цената ѝ се изстреля и се образува gap. Който е държал къса позиция на маржин е изгубил много пари, защото stop loss-ът му не се е задействал.

След еуфорията от хубавите данни цената се върна до предишни нива и който е шортвал без лост (не му е била ликвидирана позицията) може да е затворил без загуба. Или ако лихвите (разходите за поддържане на позицията) не са го довършили може да е имал и печалба, защото след няколко месеца акцията струваше по-малко.

Обърнете внимание, че за акции по принцип няма negative balance protection guarantee. Такава може да има за CFD върху акции.

За да не губят пари ИП, предлагащи такава гаранция за CFD върху акции, изискват ползване на по-малък лост (т.е. в сметката да има повече резерв).

Поради това не могат да се правят твърде рискови сделки.

По принцип шансовете не са на ваша страна когато спекулирате с CFD-та (кога това може би не е така писах в тази статия). Особено при краткосрочна спекулация.

Но при ползване на стратегията „пари само за една сделка в сметката“ и ползване на възможно най-голям лост не съм сигурен, че шансовете не са на страната на играещия хазарт.

Играта на хазарт с CFD-та не я препоръчвам, но от чисто теоретичен интерес е любопитен казус.

Пазарите имат една особеност - движенията на цените може да са много големи. Наличието на negative balance protection guarantee ако се ползва правилно може да даде значително предимство. Защото когато цената се задвижи в желаната посока печалбата може да е голяма. А когато тръгне обратно - заради гаранцията тя е ограничена до салдото по сметката.

Обаче тези големи движения са редки събития. Не очаквайте на 20-тия опит да спечелите огромна сума, която да покрие 19-те ви загуби. Може и да не се получи. Особено ако ИП е ограничил лоста твърде много.

Талеб пише в книгите си за такива стратегии, които работят с редки събития, които могат да донесат големи приходи. Например покупка на опции - редовно се губят малки суми, но от време на време се печели едра сума, която компенсира загубите и като цяло спекулантът е на печалба от подобна стратегия.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.