Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как с най-малко проблеми да се регистрирате за да плащате осигуровки като самоосигуряващ се (свободна професия)

Не може просто ей така да влезете в портала на НАП и да платите каквито си искате осигуровки. Трябва първо да се занимавате с подаване на заявления и декларации.

Регистрация в регистър БУЛСТАТ

Трябва да попълните заявление РБ-2 и да го подадете в Агенцията по вписванията. 

Не знам дали става да платите с дебитна карта на POS терминал, ако не става - трябва да плащате по банка таксата за регистрация и да носите платежното (с печат на банката).

Най-безпроблемно става като пишете, че искате да се регистрирате като "осигурител".

Иначе ще влизате в обяснителен режим - трябва да представите договор и/или диплома. А диплома за "писател", "уеб дизайнер", "фотограф" - няма от къде да извадите.

(Пробвах като "писател" да се регистрирам, защото звучи по-престижно като на картата пише "писател", ама не успях да убедя лелката на гишето, че съм писател, нямал съм диплома, с диплома за средно образование не става. А друг колега успя да се регистрира като "писател" с дипломата за средно образование. Не ми стана ясно Иван Вазов дали е имал диплома за писател, питах лелката, но не ми обясни. А за "блогър" изобщо нямаше възможност.)

После с тази регистрация като "осигурител" може да упражнявате всяка свободна професия без да ви трябва нова регистрация.

Минавал съм по тая пътека, след като написах "осигурител" лелката на гишето спря да възразява и прие бумагата.

Според наредбата се изисква представянето на "документ, удостоверяващ правото за извършване на съответната дейност, когато такъв се изисква от закона" - тоест дипломата се изисква само когато такава се изисква от закона. И поради това изискването всеки път да се представя диплома е съмнително - не ми е известно да има закон, който да изисква да имаш диплома за да практикуваш уеб дизайн, фотография или писателство.

Не намерих думата „диплома“ в Закона за регистър БУЛСТАТ.

Деклариране на започване на дейност

Най-добре да си вземете ПИК код от НАП, ако нямате.

През портала на НАП се подава ОКд-5 за започване на дейност. Може да се напише например:

Упражнявам дейност като: свободна професия

На мен ми приеха такава декларация без проблем, на гише (на хартия). През 2011 година беше това.

Не ви карат да пишете каква свободна професия упражнявате. Може да сте блогър примерно. Или уеб дизайнер.

Абонирате се за счетоводни услуги

Ще ви трябва счетоводител, който да подава Д1 и Д6 (за други не се сещам, но може и да има).

Най-добре да го упълномощите с неговия електронен подпис да ги подава, трябва да занесете в НАП една бумага, където пишете, че го упълномощавате. 

Плащане на осигуровките - всеки месец

Осигуровките се внасят най-удобно с дебитна карта през портала на НАП, счетоводителят от горната точка ще ви обясни колко точно и в какъв срок (в началото на месеца, следващ месеца, за който се отнасят).

След това може да се декларира прекъсване (не прекратяване!) на дейността и възобновяване на дейноста.

Така за дните когато не упражнявате дейност може и да не плащате осигуровки.

Ако изберете погрешка прекратяване на дейността ще трябва после да си вадите нова карта в регистър БУЛСТАТ. Затова е желателно да ползвате само опцията за прекъсване на дейността.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.