Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

ПИБ въвежда такса за чуждестранни фирми и такса за измамени клиенти на други банки

ПИБ имат интересни промени в тарифата. Допълнение: вижте по-надолу за промените от 2021 година.

1) Въвеждат такси за чуждестранни фирми (извън ЕИП), които се плащат веднъж годишно. Това се налага, защото имат повишени разходи заради законодателния спам (театъра на сигурността относно KYC/AML/CFT). Тези такси важат и за фирмите от ЕИП, ако са с "основна търговска дейност" в някои държави.

2) „Връщане на получен превод по искане на други банки във връзка с измама“ - интересно, че „таксата се удържа от сумата на превода“ - ако правилно го тълкувам това значи, че измаменият клиент на друга банка ще получи обратно по-малко пари. Като не е ясно как се определя колко точно процента ПИБ ще си дръпне от сумата (посочено е, че ще бъде минимум 1%, максимум 5%).

Това последното е странно, защото тарифата важи за взаимоотношенията между ПИБ и нейния клиент, а не измаменото лице, което е клиент на друга банка. Как така банката удържа такса за сметка на измаменото лице? Фразата „таксата се удържа от сумата на превода“ може да се тълкува по два различни начина. Смятам, че е редно да се доуточни това.

В крайна сметка вината за таксите за чуждестранни фирми и за това, че банката не гарантира отваряне на сметка след плащане на тези високи такси, е на законодателя. Този път не може да обвиним българските народни представители, защото те само копират каквото пише в евродирективите за прането на пари и финансирането на тероризма. Тези закони водят до повишаването на разходите на банките, особено ако клиентът е чуждестранно юридическо лице.

Щетите, които тези закони със съмнителна ефективност нанасят се увеличават все повече, време е да се преразгледа цялата концепция за KYC/AML/CFT и голяма част от законите, свързани с театъра на сигурността да се премахнат. За съжаление тези закони не са уникална измислица на европейските законодатели, в цял свят театърът на сигурността достига невиждани до сега нива. 

Промени в тарифата от 2021 година 

Страницата на ПИБ с предстоящи промени в тарифата.

Вдигат таксата за предварителен преглед на документи във връзка с приемане/отказ от установяване на делови взаимоотношения.

Въвеждат такса от 10 лева месечно за ЕООД с чуждестранна собственост на капитала. Защо за ООД не въвеждат такава - не е ясно.

Вдигат тавана на таксата за връщане на получени пари при измами. Не е ясно как определят дали да приложат минималната или максималната такса.

Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони

Театърът на сигурността в българските банки


 

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.