Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да се подобри обслужването на българите в чужбина с изгубени/откраднати паспорти

Изпратих по електронната поща следното писмо (до председателя на комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев и до директора на дирекция „Модернизация на администрацията“ Красимир Божанов.

Андон Дончев е вносител на законопроект, който да направи паспортите валидни за 10 години вместо за 5.

Допълнение: изглежда писмото ми беше игнорирано. Няма данни да са направили нещо по темата към септември 2021 година.

Как да се подобри обслужването на българите в чужбина с изгубени/откраднати паспорти

Видях, че сте председател на комисията по политиките за българите в чужбина. В тази връзка бих искал да предложа да подобрите обслужването на българите в чужбина с откраднати или изгубени лични документи.

(Пращам копие на писмото и до дирекция „Модернизация на администрацията“, да им напомня за случая.)

Проблем е, че им искат пари предварително за заплащане на таксата за издаване на документ. А парите може да са откраднати заедно с документите. Предлагам заплащането на таксата да може да стане отложено.

Друго нещо, което може да се подобри е да се промени закона така, че да е възможно да бъдат издадени два паспорта (пътуващите ще ги държат на различни места и по този начин когато им откраднат единия паспорт ще имат резервен).

Възможно е пострадалият гражданин да не може да намери в разумен срок банка или небанкова кредитна институция, която да му даде кредит за да си купи храна, вода и други стоки и услуги от първа необходимост (може да не дават кредити на чужденци). В тази връзка предлагам да се създаде възможност от посолството или консулството да дадат заем на пострадалия с цел да се предотврати нуждата пострадалият да се издържа с извършване на престъпления (нелегален труд, просия, кражби на храни). Размерът на кредита трябва да е достатъчен за да може пострадалият да се върне у дома или да си купи хардуер, необходим за осъществяване на достъп до парите си (напр. смартфон, лаптоп - с които да осъществи достъп до банката или доставчика на платежни услуги).

За българите в България смятам, че няма да е нужно държавата да дава заеми, но само ако се подобри обслужването на гражданите и лична карта се издава веднага и без предварително заплащане на такса за издаването (в момента това е невъзможно) и няма законодателни пречки да се дават бързи кредити с високи лихви.

В България има развит пазар за даване на бързи кредити само срещу лична карта (без доказване на доход и т.н.). Но поради влошаване на законодателството във връзка с даването на заеми е възможно кредитните институции да отказват кредит на някои лица с лоша кредитна история (законодателен лимит на размера на лихвите, други причини).

В тази връзка като алтернатива на безвъзмездните социалните помощи предлагам държавата да дава бърз кредит за да може пострадалото лице да си покрива неотложните разходи, докато успее да осъществи достъп до парите си (може да са му откраднали дебитната карта и телефона заедно с парите и тези две устройства да са били единствената му връзка с парите, които има при доставчик на платежни услуги или банка, която няма офис в населеното място, където пребивава пострадалият).

Писах за проблема до дирекция „Модернизация на администрацията“ миналата година, но не ми е известно да са направили нещо. Предложенията за възможността за издаване на два паспорта и даването на заем са нови, няма ги в изпратената миналата година статия (прикачения файл).

Проблеми има не само с обслужване на българите в чужбина останали без документи, но и с българите в България.

Писах повече по темата в блога си:

Тестване на държавата - работи ли? Лицата с изгубени/откраднати документи за самоличност изпадат в абсурдна ситуация

Още статии по темата в блога.

Статии по темата в медиите:

Прикачен файл: Проблемът с документите за самоличност.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.