Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Как да се реши проблема с издаването на лични карти на хора без адресна регистрация?

Най-синтезирано успявам да го формулирам така:

  • Издаването на лична карта и паспорт да бъде неотменимо право, което не бива да се нарушава само защото лицето не може да отговори на изискванията на законите за строга адресна регистрация. Ако трябва върху личната карта да не се изписва адрес или да са пише само името на населеното място.
  • За да няма злоупотреби на изборите правото на глас да бъде ограничено за хората, които не отговарят на високите критерии на законите за строга адресна регистрация.
  • Да се въведе алтернативна система за адресна регистрация за хората, които не отговарят на високите критерии на основните закони за адресна регистрация ("фактическа адресна регистрация"). Информацията от тази система да се ползва от МВР за да знаят кой къде е. Всеки служител в МВР да може с приложение на мобилния си телефон или таблет да провери фактическата адресна регистрация на проверяваните лица. В тази система да могат да се вписват адреси, които не отговарят на строгата система за адресна регистрация - напр. "до голямото дърво в източния край на селото, на 300 метра от къщата на бай Добри" и/или GPS координати).
  • Законите против прането на пари и финансирането на тероризма да се преработят така, че да няма изискване клиентът да доказва адрес с непосилни документи. За да се даде достъп до финансовата система на хора, които нямат дом с валиден адрес по строгите закони за адресна регистрация. За това може и да се наложи промяна на европейското законодателство. Като компромисен вариант потребителят да може да представи бележка от полицията, че е регистриран в алтернативната система за адресна регистрация и това да служи като "доказателство за адрес" при ползване на финансови услуги. Редица регулации изискват доставчикът на финансови услуги да знае в коя държава живее потребителят за да спазят законодателството, което ги ограничава в предоставяне на услуги на лица, които живеят извън разрешените държави. Не е особено важно да се знае точно къде и в кое населено място живее потребителят, важно е да се знае държавата, където живее.

Проблемът е, че в момента наказанието за това човек да не отговаря на строгите закони за адресна регистрация е прекалено тежко и нехуманно - отказ от издаване на лична карта.

За отказ от адресна регистрация по облекчената система може да се въведат наказания, но те трябва да са хуманни, не бива наказанието да бъде отказ от издаване на лична карта.

Отнемането на правото на глас на хората без валидна строга адресна регистрация е добър компромисен вариант. Много по-добре е от алтернативата - да им бъдат отнети множество други права, упражняването на които зависи от притежаването на лична карта.

На 13 януари 2024 година съм изпратил тези предложения до Министерски съвет. Не могат да се оправдават с "нямаше кой да ни каже".

Идеята ми е добра. Обаче как да принудим законодателите да я имплементират? Какво трябва да направим за да ги накараме да се задействат?

Хората, които страдат от законите за адресната регистрация и документите за самоличност просто търпят мизерния си живот. Те не протестират. А на останалите не им пука, защото лично не ги засяга. До момента, в който ги засегне.

На расистите ще напомня, че този проблем засяга и някои чистокръвни българи.

Потресаващо е, че има съдебни решения, че отказът да се издаде лична карта заради липса на адресна регистрация е незаконно, но държавата отказва да ги изпълни.

Законите, ограничаващи правото за издаване на лична карта, генерират сива икономика и престъпност

Управляващите се чудят как да намалят сивата икономика. Ето идея - дайте лични карти на хората за да не са принудени да работят без трудов договор и без данъци/осигуровки.

Видео от БНТ (линк за споделяне във Фейсбук, линк за изтегляне):

Разминал се на косъм разказва:

Ето нещо, което подкрепям изцяло. Когато преди много години си продадох имота на село и започнахме да живеем по квартири едно от важните неща, които уредих с купувача, беше правото за си запазя адреса по регистрация независимо от прехвърлянето на собствеността. Оказах се учудващо предвидлив. Въпреки законовото задължение за регистрация по местоживеене (все пак различна от постоянната по местожителство) хазяите масово отказват да те регистрират. Донякъде са прави, понеже след това реално нямат никаква възможност да те отпишат без твое дейно участие. Но пък в резултат щях да се изправя пред реалната възможност да съм гражданин без документ за самоличност.

А преди отново да придобия жилищна собственост измина цял един цикъл по подмяна на личния документ, че и отгоре.

Всъщност написаното не е съвсем коректно, защото има механизъм да се отпишат старите наематели чрез подаване на искане до органите по адресната регистрация за извършване на проверка за установяване, на нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, (нарушение при заявяването на постоянен/настоящ адрес, превишаване на броя на лицата, регистрирани в едно жилище). Източник: Как да залича чужда адресна регистрация от собствения си имот?

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.