Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Сложна система от категории при опит да се направи превод за чужбина през Райфайзенбанк

Клиент на Interactive Brokers се опитва да захрани сметката си в Interactive Brokers чрез SEPA превод към сметката на Interactive Brokers. В резултат излизат менюта за избиране на категории и подкатегории за вида на плащането.

Снимки на екрана:




Със сигурност „преки инвестиции“ е грешен избор, защото „пряка инвестиция“ значи, че ще се придобива значителен дял от някоя компания, което обикновено не е случая.

Според мен така поставени категориите нямат смисъл. Защото не се уточнява кои лица са местни (спрямо коя държава са местни - спрямо България или спрямо другата държава, където се превеждат парите, спрямо държавата, където са установени фирмите, чиито акции се купуват).

Има един куп държави в този казус: България, Унгария (където е фирмата на IB), Германия (където е банката). Местни лица спрямо коя държава?

Инвестицията, която ще се прави е „портфейлна“ (такова е намерението на клиента), но въпреки това изборът на „Портфейлни инвестиции на местни лица в ценни книжа емитирани от чуждестранни лица“ също според мен е грешен, защото преводът няма да доведе до покупка на ценни книжа, той се прави с цел да се захрани сметката при инвестиционния посредник.

След като сметката е захранена може да се прави всичко - може парите да се изтеглят (в същата или друга валута), може да се купят акции само на една компания, може да се купят опции, може да се цъка с CFD-та (да се играе хазарт с CFD-та, което според мен не е „портфейлни инвестиции“). 

По-логично според мен е да се избере главна категория „трансфери“ и от там подкатегория „други частни трансфери“.

Аз като правих превод през онлайн банкирането на ПИБ не ме питаха такива неща или ако са ме питали не помня. (Разгледах снимките на екрана, които съм правил - няма такова нещо снимано, значи няма.)

Хипотезата ми е, че тези неща се налага да се пишат само при превеждане на пари извън Европа, но по някаква причина се задейства и когато се правят преводи към сметката на унгарски ИП в германска банка.

Коментари

  1. Това са опциите при нареждане на SEPA превод в Райфайзен България, като тълкуването им е оставено изцяло на нареждащия превода. Тълкуването им от юридическо лице в последствие може да се различава. Моите преводи ги към IBKR правя с избор на "Портфейлни инвестиции на местни лица в центи книжа емитирани от чуждестранни лица" - местно лице го разбирам като гражданин на България. Интересен момент е избора на произход на средствата и опция като "Спестявания" ама от какво си спестил, не се знае. Или още още по-ингересното е от продажба на недвижимо имущество, където искат и данни от НА - но ако си получил сумата от превода по сметка с други налични средства, и да кажем прехвърлиш половината в друга сметка или друга банка иди доказвай кои пари от какво са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Юридическо лице" не значи това, което си мислите (не значи човек с юридическо образование). За съвсем друго се ползва този термин.

      Колко подробно трябва да се пише декларацията за произход на средствата (или "статистическата форма") е интересна тема, повдигнах я тук, но няма желаещи да пишат нещо.

      Изтриване
  2. Здравейте, клиент съм на ПИБ и скоро верифицирах Ибкр акаунта си. Може ли да споделите темплейта от банкитането на ПИБ, за да избегна грешки и дилеми? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тази статия разгледах как се попълва формуляра в онлайн банкирането.

      Данните за плащане зависят от това с коя от фирмите на Interactive Brokers имате договор - дали е с унгарската или с друга.

      Също така описанието на плащането е уникално за всеки клиент, защото съдържа номера на сметката (започващ с U), името, първата буква от презимето и фамилията.

      Трябва да се следват инструкциите, които се появяват след като въведете deposit notification.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.