Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Недоволен потребител на "електронното управление" - опитал се да получи пратка от чужбина на стойност 1000 лева

Преди да решите да получавате нещо през митниците се запознайте с проблемите. И преценете дали вносът да го правите през българските митници или ще е по-добре да внесете в друга държава и от там в България.

Цялото електронно управление на държавата в 3 параграфa:

Казуса е следния – имаме поръчка на стока от чужбина за около 1000лв, която минава митница. Поръчката е направена от фирма. DHL звънят петък вечер и ни казват че трябва да си освободим стоката която те са ти докарали. Питаме ги - “А вие не можете ли?”, “Да можем, ама трябва да ни упълномощите, ама не с обикновено пълномощно, ами през е-платформата на агенция митници….за която ти трябва електронен подпис”. Казваме им че други куриери (ТНТ) извършат подобна услуга безплатно, само с попълване на елементарна декларация. Ама при тях не можело така. Добре, решаваме че ще я освободим сами, а “услужливите” DHL напомнят че имаш 3 календарни дни да го направиш, и после те таксуват по 10лв на ден. А и ще ти струва 20лв да ти пратят документите за пратката. Пак да поясня – това става в петък вечер...

Отиваме в понеделник да изкарваме електронен подпис на фирмата – ама понеже не се водим собственици, чакаме 1 ден да ни пратят пълномощно – доста генерално, да можеш да се разпореждаш за всичко свързано с фирмата. Вадим КЕП от Борика. За смарт четеца трябва да си свалиш инсталатор от сайта на борика. Пише че поддържаните ОС са Уиндоус, МакОС, Убунту. Понеже единият ни компютър е Линукс Минт, сваляме .deb инсталатора и всичко минава успешно. Ама КЕП-а не работи… След много опити звъня на Борика съпорта. От там грубо ми обясняват че трябва да ползвам .EXE инсталатора. Аз им казвам че не съм на Уиндоус а на Линукс Минт. “Аааа не Минт не може, не е от поддържаните”. Обяснявам им че това не е вярно и всичко вървящо на Убунту въри и на Минт. Допълнително софтуера който ти дават SafeNet нещо си – пише че е Unlicensed, for evaluation purposes only. Човека отсреща млъква и казва – “утре ще ви се обадят други колега да им покажете през TeamViewer”… Решавам между временно да пробвам и на служебното Убунту – резултата е същия. Звъня пак на съпорта и го карам да ми потвърди че Убунту 18.04 е официално поддържана ОС. Той ми казва “да на 100%”….No comment

На следващия ден решаваме все пак да пробваме на Уиндоус. Инсталирам там КЕП-а и всичко минава по тотално различен начин – софтуера е по-различен, лицензиран е и тн…

И кацаме на сайта на агенция митници. След 1 час опити да се регистрираме в това чудо на UX-а, и съвети от съпорта им “Рестартирайте си браузъра и после компютъра”, ни казват “Ама ползвайте интернет експлорер!”. Аз преди това съм прочел инструкциите им за ползване на платформата(което е един ПДФ файл от 50 страници който си сваляш, пълен с ненужни неща) и там пише че официалните браузъри са IE, Firefox, Chrome. На едно място пише че трябва да си смениш настройките а браузъра и да позволяваш Pop-ups (естествено генерално а не само за техния домейн). Правим всички стъпки, избираме едни почти невидими полета от UI-а, за да можем да се логнем като хората и след 3 часа опити сме в системата. Обаче се оказва че не можем да направим нищо друго. Пак звъним на съпорта и те ни казват - “А, ама вие сте упълномощено лице, а не собственика? Трябва да ни донесете пълномощно...”. Слагам въжето на лампата и стискам зъби. Ама хайде, до тук сме стигнали и това ще свършим.

Озоваваме се в агенция митници, намираме правилното гише и радостно размахваме пълномощното. Пак напомням – то е генерално, описани са всевъзможни дейности и с него можеш дори да продадеш фирмата ако искаш. Една лелка го поглежда и казва намръщено - “ама това не е валидно, то не пише изрично че можете да представлявате фирмата пред агенция Митници!”. Следват изблици на гняв и недоумение…Питаме ги защо не го пишат това в началото, а трябва да се бориш 3 часа със скапаната им система и да отидеш на място? Отговор типично в ГЕРБ-ерски стил: “Системата ни е много хубава, даже клиенти редовно ни я хвалят колко е модерна”. Питаме защо тогава трябва да ползваме IE който официално вече не се поддържа. Отговора след 2 секунди мълчание: “Ами не ни интересува какво ще ползвате”.

Най-хубавото от цялата случка е, че тя още не е приключила. Предстои носене на ново пълномощно, борба с “модерните” лелки в митницата, борба с “техническите” хора от Борика, борба с “user-friendly” сайта на агенция Митници, борба с “услужливите” DHL… И само като си помисля че след 2 седмици има нова пратка, ми идва да се запътя към Терминал 2….

Знам че станаха повече от 3 параграфа, ама пиша това от Internet Explorer 8, и не иска да отброява до повече.

EDIT: Понеже колеги отдолу коментираха за ЕОРИ за фирма - има някакви промени от преди седмици с които това не е достатъчно и си трябва КЕП през сайта на митници. Лелките ни казаха "Ама как не го знаете това, имаше го в държавен вестник"

Източник.

Други недоволни потребители на услугите на митниците коментираха (те пък едни услуги):

Миналата година януари правихме внос от Турция на текстил. Съвсем официален, с банкови плащания и транспорт до митница. Хубаво, ама докато пътували нещата, влиза някаква наредба. И онея юнаци ни казват - Това не може да струва толкова. Трябва да ни платите ДДС като за тройна цена, после да доказвате, че ние не сме прави. Значи ние сме априори виновни и трябва да доказваме, че не сме. Веднага събираме документи и ги даваме. Януари 2020. Познайте до днес дали са ни върнали близо 10 000 лв, които ни взеха неправомерно. Държавен рекет чиста проба. Ще ми говорят за бизнеса, боклуци недни герберастки!
Имах абсолютно същата история миналата седмица с UPS. След като минах през целия ад с вадене на ЕОРИ, КЕП, регистрация в 330 стъпки и писане със съпорта на Агенция Митници, накрая се ядосах на UPS, че се държаха по-зле от лелки в митницата и упълномощих през е-Системата друг митнически агент. В трепетно очакване да ми пратят мейл, че са освободили стоката, получавам от тях .doc файл: "А сега може ли да попълните И това пълномощно". Туш!
Информативно да ти кажа, че има значение как е написано пълномощното. Ако вътре пише "да ме представлява пред всички държавни институции и да подписва и взима решения от мое име и за моя сметка" (цитирам по памет, но горе-долу това пише) тогава не могат да ти кажат нищо! Имал съм такива казуси при А1 и в някои институции. Тея на гишетата са инструктирани ако не пише "името на фирмата/институцията" някъде да не приемат пълномощното. В тези ситуации им отговаряш, че пълномощното е направено от нотариус специално за този случай и освен, ако не могат да ти цитират точен закон с член, който не позволява използването на пълномощното искаш да говориш с manager-а. Следва оф-кане и пъшкане, че си нарушил спокойствието на този така заинтересуван от твоя case служител... Звъни един телефон до тяхния "адвокат" или там мениджър, който след 20-30 мин четене ти го приема. 🙂
Друг недоволен гражданин, обаче не е съгласен:

не стаа. всички искат вече да си ги изброил поименно. генерално пълномощно няма вече такова животно.

Аз съм имал подобен опит с банки, отказват категорично. Трябва изрично да е написана банката, за която се отнася пълномощното и изрично да са изброени банковите услуги, които упълномощеното лице може да ползва (теглене от сметка, нареждане на преводи и т.н.). И ако там изрично не пише нищо за "мобилно банкиране", "онлайн банкиране", "електронно банкиране" - няма да може да ползвате тези услуги. Желателно е да се запознаете видовете онлайн банкиране, които банката предлага, и да ги именувате в пълномощното по същия начин (напр. "мобилно банкиране").

Също така ако банката предлага други услуги следва и тях да впишете - напр. може да ви се наложи да прекратите някаква застраховка. Ако изрично не го пише в пълномощното - няма да успеете.

Мобилните оператори също искат в пълномощното да пише изрично името на мобилния оператор.

Освен това предварително трябва титулярът на сметката да занесе пълномощното в банката и банката да го одобри. Ако пълномощното е представено за първи път пред банката от упълномощеното лице - банката може да не го признае.

Аналогично следва да се действа и с мобилните оператори. Те се чудят как да затруднят прекратяването на договор.

Друг запознат с проблема коментиращ написа:

Честито скъпи ми смехурко.

За да нямаш такива проблеми си издаваш КЕП на името на собственика, ползваш неква древна версия на Firefox още 17-та или 19 та или нещо подобно беше.

Всичко това се развива под Windows и не се будалкам изключваш браузера и изваждаш/вкарваш КЕП четеца минимум 3 пъти докато се регистрираш в загробения портал на митниците.

Като се добереш до портала вече регистриран ти се иска да си пуснеш ножа, но с много премеждия и директен разговор с счетоводния отдел на DHL ще им издадеш оторизация да те представят пред митници.

Един българин, успял да мине между капките, се похвали:

Информативно да ти кажа, че има значение как е написано пълномощното. Ако вътре пише "да ме представлява пред всички държавни институции и да подписва и взима решения от мое име и за моя сметка" (цитирам по памет, но горе-долу това пише) тогава не могат да ти кажат нищо! Имал съм такива казуси при А1 и в някои институции. Тея на гишетата са инструктирани ако не пише "името на фирмата/институцията" някъде да не приемат пълномощното. В тези ситуации им отговаряш, че пълномощното е направено от нотариус специално за този случай и освен, ако не могат да ти цитират точен закон с член, който не позволява използването на пълномощното искаш да говориш с manager-а. Следва оф-кане и пъшкане, че си нарушил спокойствието на този така заинтересуван от твоя case служител... Звъни един телефон до тяхния "адвокат" или там мениджър, който след 20-30 мин четене ти го приема. 

Обаче друг коментиращ експерт от секцията с коментарите опонира:

не стаа. всички искат вече да си ги изброил поименно. генерално пълномощно няма вече такова животно. 

Един хитрец поясни в коментарите:

Да, така нареченото "генерално пълномощно" НЕ СЪЩЕСТВУВА.(говоря за България, към настоящият момент) Уви, явно не сте случили на читав нотариус/адвокат/юрист на фирмата ви... Тяхната работа определено включва да знаят това и да ви предупредят, че трябва да изредите изрично всички педали поименно... Аз вадих такова преди 2 години и въпреки че нямах вашият късмет да мога да опонента точно за къде е нужно, ги накарах да изпишат 5 страници, с всичко съществуващо, за пред което може да се наложи да послужи : ] Вярвам, че много лелки са се ухапали къде не се стигат, от яд... Те затова живеят тези паразити...

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 26 април 2024 *.