Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Инвестициите в P2P платформите декларират ли се пред НАП и отчитат ли се пред БНБ?

Заглавието по-горе е съкратената версия, ето пълното заглавие:

На какво основание придобитите кредити (заеми) или части от кредити (заеми) чрез платформите за P2P инвестиране/кредитиране/заеми не се декларират като „дадени заеми“ в годишната данъчна декларация и не се отчитат във формуляр СПБ-8 пред БНБ като „предоставени финансови кредити“?

Добавих разсъждения по темата в статията Невидимият слон при P2P кредитирането - правната несигурност и разходите, свързани с червената лента.

Може ли накратко?

Когато инвестирате в платформите за P2P кредитиране (или както там ги наричате) вие придобивате заеми (или части от тях).

А НАП иска от вас да декларирате „дадените заеми“. А вие заеми не сте давали. Тях ги дава фирма, която има лиценз да дава заеми.

Ако вие тръгнете да давате заеми ще ви обявят за лихвар и абсолютен престъпник (Кога заемодателят става лихвар).

Ако обаче фирма с лиценз или банка дава заема – няма проблеми, всичко е точно.

Вие не давате заеми, а придобивате части от кредити чрез договор за частична цесия (прехвърляне на права за получаване на вземания).

Според адвокатите на фирмите за P2P кредитиране това ви прави бял и пушист като зайче, изобщо не сте лихвар в този случай, а законен инвеститор.

Ако имаше начин да ви вкарат в затвора за лихварство до сега да са го направили, банките имат армии от юристи, които биха унищожили платформите за P2P кредитиране, защото са им конкурент.

Наистина ли мога на воля да си инвестирам чрез P2P платформите и да декларирам само лихвите и евентуално капиталова печалба - ако продам правата за получаване на вземания?

Ако тълкуванията по-горе са верни и ако нямате друг вид доходи от платформите (напр. такси за просрочен кредит), които не е ясно как точно се декларират и дали получаването им води до ДДС регистрация... Подробностите – в статията за невидимия слон.

За данъчната червена лента и нещата, които е желателно да знаете предварително за това как работи данъчното облагане



Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.