Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Автоматично попълнените данъчни декларации от НАП - с грешки

Новата функция за автоматично попълване на данъчни декларации на НАП стартира с фалове - данъкоплатци се оплакаха, че данните са грешни. На мен ми надписаха някакви 8 хиляди лева, които изобщо не съм помирисвал, ей сега го разбрах.

Данъкоплатец, който се престраши да тества функцията за автоматично попълване, се оплака в коментар във Фейсбук:

Налични са,аз сега я подадох. Но ви съветвам да внимавате при потвърждаването на сумите, при мен се бяха генерирали два пъти сумите.

Намерих един данъкоплатец, който е доволен:

Подадох днес, бяха налични, даже вече я приеха / одобриха (за 20 мин).

Да не кажете, че само лоши неща пиша за НАП.

Актьорът и певец Момчил Степанов се оплака в коментар под публикацията ми в групата „Законодателният спам по света и у нас“:

БНТ са декларирали два пъти изплатените ми хонорари през 2020... Или поне така показва системата на НАП. В момента проверявам случая. Не е рядкост да се правят такива грешки.

Друг данъкоплатец се оплака:

При мен нищо не влиза като натиснеш зеления бутон. Искаха скрииншоти, искаха достъп с AnyDesk, който не им дадох, сега прехвърлиха топката работодателя да проверява за мен дали са въведени коректно данните...

И аз не бих дал дистанционен достъп на някого до компютъра си, това искане е абсурдно.

Внимавайте с автоматично попълнените данни, миналата година 6000 работодатели са подали грешни данни на НАП (по официална информация) - т.е. през 2020 година са подали грешни данни за доходите, изплатени през 2019 година. В тази статия писаха по темата: 6000 работодатели са подали грешни данни за доходите, изплатени миналата година.

Не очаквам, че тази година всичко ще е цветя и рози, проверявайте данните, сравнявайте с фишовете от заплати, искайте служебни бележки от работодателите (ако се наложи).

В моята данъчна декларация изникнаха от нищото някакви 8 хиляди лева, за които НАП твърди, че са доход с код 508 (доход от продажба на финансови активи) и са изплатени от един български инвестиционен посредник (зад черните правоъгълници са номера и името му).

Действително ползвам услугите на този инвестиционен посредник, обаче през 2020 година нямам нито една продажба на финансови активи, нито съм получил дивиденти (които изобщо не са с код 508 и изобщо не се попълват в този раздел на данъчната декларация). Изтеглената сума от сметката също не се приближава до тези 8495,48 лв. Нито внесената сума. Даже да умножим по две изтеглената сума - пак сметката не излиза.

За да не обвинявам несправедливо служителите на НАП за тези грешни данни реших да питам инвестиционния посредник дали случайно не са объркали нещо.

Получих отговор - по някаква причина решили да подадат към НАП данни за нереализирани печалби. Не е ясно на какво законово основание. Нереализирани печалби означава, че имам активи, които са поскъпнали (спрямо цената, на която съм ги купил) и ако евентуално и хипотетично ги продам по пазарна цена (и поръчката успешно се изпълни на тази цена) може да реализирам печалба. Те са сметнали колко е тази хипотетична и евентуална печалба и са я пратили към НАП.

Допълнение: ето така оправдаха подадените към НАП данни:

Уведомяваме Ви, че [Наименование] има задължение да предостави на Национална агенция за приходите данни за изплатените суми по сметките на своите клиенти за предходната  финансовата година, в срок до 28 февруари . Поради факта, че преоценките на открити позиции през годината, се осчетоводяват ежедневно по сметките на клиентите на база цени на затваряне на пазара за съответния ден и финансов инструмент, в предоставената информация на НАП се включат и тези преоценки, защото те са изплатени по Вашата сметка.

Сумата, която цитирате в писмото си до нас  е предоставена на НАП от [Наименование] в подадената за 2020 година „Справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи на физически лица“, в изпълнение на гореописаното ни задължение.

Освен това считаме за необходимо да Ви напомним, че [Наименование] не се ангажира да определя дали изплатените суми през годината по сметката на клиент е данъчен резултат на клиента. Когато попълвате данъчната си декларация, Вие имате възможност да откажете подадената от [Наименование] информация за изплатената сума по сметката Ви за търговия през изминалата година.

Тези обяснения, че хипотетичните нереализирани печалби (преоценки) били изплатени не ги приемам. Няма как да са изплатени, защото не мога да ги изтегля, докато не затворя позицията (не ползвам маржин).

Тъй като (ще) извършвам продажбата на финансовия актив в качеството си на физическо лице (ще) декларирам продажбата съгласно ЗДДФЛ чл. 33 ал. 3, според която се декларират доходите от продажбата. Тъй като няма продажба (и тъй като няма продажба - няма продажна цена) не е възможно да има облагаем доход от продажба по чл. 33 ал. 3 от ЗДДФЛ.

(3) Облагаемият доход от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и от търговия с чуждестранна валута е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

(4) Реализираната печалба/загуба по ал. 3 за всяка сделка се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Когато финансови активи от един вид, издадени от едно лице, са с различни цени на придобиване и впоследствие се продава част от тях и не може да бъде доказано коя част се продава, цената на придобиване на всеки един от тях е средно претеглената цена, определена въз основа на цената на придобиване на държаните към датата на продажбата финансови активи от същия вид и издател.

Доходът, който се попълва автоматично, е с код 508. Според инструкциите за попълване на данъчната декларация:

508 Доходи от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, с изключение на тези по чл. 13, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ

Тъй като продажба няма не е логично тази нереализирана (хипотетична) печалба да се декларира с код 508. А код за хипотетичен доход от нереализирани печалби - не ми е известно да съществува. 

И за да е абсурдът още по-голям - ето какво става като се цъкне на бутона „Потвърди“:

Липсва „дата на прехвърляне“, защото (о, каква изненада - кой можеше да предположи?) няма дата на прехвърляне. Преведено от данъчен език на български език, дата на прехвърляне е датата, на която финансовият актив е продаден. А тъй като няма продажба няма как да има дата на продажба (прехвърляне).

В „продажна цена“ е попълнена хипотетичната нереализирана печалба. Което не е правилно, защото там трябва да се пише цената, на която активът е продаден. Полето с цена на придобиване е празно. Което не е правилно, защото там трябва да се напише цената, на която е придобит актива.

В крайна сметка тези данни, подадени от инвестиционния посредник, и приети от НАП, са безполезни.

И за да не кажете, че не критикувам НАП

Не е редно от НАП да приемат данни за доход с код 508, ако липсва цена на придобиване и дата на прехвърляне. След като са получили файлове, в които липсват тези полета, е трябвало да им светне лампичката, че нещо не е наред.

Тествах валидатора. Оказа се, че не приема данните в този вид. Излиза съобщение за грешка, че трябва да се попълни и колона 3 (датата):

Обаче валидаторът прие грешните данни (след като въведох дата на несъществуващата продажба 31 декември 2020 година) и не възрази за това, че „цена на придобиване“ не е попълнено (нямаше въведена нула, полето беше празно - явно системата приема празното поле в колона 5 като нула).

Ето как изглежда известието за налични данни за автоматично попълване:


 

Ако някой е продавал (нелегално) чрез куриерите с наложен платеж от ваше име - очаквайте да получите тези данни от НАП (при мен нямаше такъв проблем и затова имам 0 лева от наложен платеж както се вижда по-горе).

Български пощи предоставят на НАП грешни данни, на база на тях НАП тормози данъкоплатци, измамници продават от името на невинна фирма

Ако ви излязат автоматично продажби на лични вещи, които не подлежат на облагане с данък, трябва да ги изтриете от съответните редове. Например, ако сте си продали стария телевизор - не дължите данък върху тази продажба. Законът е неясен за границата между продажбата на лични вещи, при което не се дължи данък и извършването на търговска дейност по занятие. За липсата на ясно разграничение, но в друг контекст писах в тази статия. От НАП пишат по този въпрос на тази страница (но там общо взето преразказват закона).

При попълване на някакви данни в онлайн формуляри - първо си подгответе какво ще попълвате на файл локално. Защото ако попълните данните директно може да се окаже, че сесията ви е изтекла или заявката не е приета от сървъра, което да доведе до загуба на данните, които сте подготвяли и въвеждали с часове. Има и бъгове, за които споменах в статията.

Пишете за вашите преживявания с попълването на данъчната декларация, имаше ли грешни данни.

Абсурдите нямат край

Проведох допълнително разследване и ето какъв абсурд установих. Форматът, в който НАП изисква от "платците на доходи" по чл. 73 ал. 1 от ЗДДФЛ не предвижда възможност изобщо да се подадат данни за продажбите, които да са годни за автоматично попълване на таблицата с доходите от продажба на финансови активи.

Ето как изгледа на хартия този формат:


Детайли за електронния формат на справката са достъпни на сайта на НАП:

Тоест, ако според българския ИП имате доходи от продажба на финансови активи или валута - ще ви нацвъкат една обща сума на дохода с код 508 и това ще получите като автоматично попълнени данни.

Пишете в коментарите дали и при вас така се е получило. Само общата сума ли ви се попълни автоматично или ред по ред? Да не би да има друг формат на данните, който позволява коректно автоматично попълване?

Допълнение от 2023 година

Можете сами да видите данните, които българският ИП е снесъл на НАП, в портала на НАП има такава услуга. Аз проверих и се оказа, че са декларирали нереализирани печалби към 31 декември, което няма смисъл, защото аз държа финансовият актив като физическо лице и не дължа данък, докато не реализирам продажба.

Не само това - имах доход от продажба на финансов актив през 2021 година, а данни има само за 2019 и 2020 година (когато печалбата ми е била нереализирана - т.е. не съм продал актива, а само съм го държал към края на годината).

Тази справка се нарича "Предоставяне на справка за изплатени доходи на физически лица №2687".

Има предупреждение отдолу в края на данните от справката:

Важно! Справката може да включва информация за доходи, които не подлежат на облагане и деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, например разпределени дивиденти, начислени ликвидационни дялове и други доходи, които се облагат с окончателен данък по реда на ЗДДФЛ или са освободени от облагане.

Забележка: Съгласно чл. 73, ал. 3 от ЗДДФЛ за доходите от дивиденти и ликвидационни дялове в полза на физически лица по чл. 38, ал. 1 от ЗДДФЛ в справката се посочва начислен, а не реално изплатен доход. 

Предупреждение липсва за това, че ще има нереализирани печалби, а данни за реализирани печалби няма да има.

Може би няма такива данни, защото към 31 декември сметката ми е била затворена (затворих я преди края на годината след като реализирах печалбата и си дръпнах парите).

Не вярвайте и на справките от инвестиционни посредници

Дори и да ви дават справка в лева - не вярвайте. Обърнете внимание дали са изключили продажбите на "регулиран пазар" и дали са превалутирали цената на придобиване по курса на БНБ към датата на придобиване и продажната цена по курса на БНБ към датата на продажба.

Според мен е грешка да се вземе датата на сетълмент на акциите, взима се датата, на която е станала сделката.

До доказване на противното приемам, че сметките им са грешни.

Допълнение от 2024 година: Клиенти на Еконт се оплакват от автоматично въведени грешни данни за продажби в годишната данъчна декларация (като физически лица)

Клиенти на Еконт се оплакват, че имат в данъчната си декларация автоматично попълнени данни за продажби чрез Еконт, които нямат връзка с реалността. На някои сумите съвпадат с тези на фирмените продажби, на други данните са грешни по съвсем друг начин.

Декларирано в НАП от Еконт
ЕКОНТ ЕКСПРЕС / ХХХ бр. YYYYYY.YY лв.

Счетоводителката ми звъни и пита "Какви си ги вършил? Имаш голяма сума за 2023 на твое име.".

Оказа се, че не съм единствен случай. Има някакво разминаване в обмяната на информация между Еконт и НАП. В момента уточнявали какво и защо се е случило и как да го оправят.

 Такива ситуации не са за подценяване от личен доста тегав опит го знам .Процедурно реда е вадите си административна справка с регламентен входящ номер и актуално съдържание за извършените сделки и в случай на проверка вероятно към септември месец, когато ще се презавери наново информацията към Нап от отчетите си подготвяте формуляра и го предавате по служебен изискуем ред отново към Нап за да потвърдите достоверността на вашите сделки и тяхното акуратно отчитане. Ако не Ви го признаят си избирате адвокат ,който да ви съпровожда и действате за да не се налага като мен да ви извеждат с икономическа полиция и белезници.

Привет, и при мен е абсолютно същата ситуация и нищо не уточняват те са абсолютно наясно,защо са генерирани по система физическите и юридическите стойности с преписи и т.н. При маркера на отметката за получател заверката се потвърждава с ЕГН,което директно предава суми и стойности без точно указание по какво основание и тук... следва,че предадената информация от Еконт не се свежда до точност в издаването на касовият бон по сделката извършена чрез оторизираният посредник.

Тоест автоматично системата регистрира сделка на лице с ЕГН и предава информацията към НАП, но дали тя е за покупка или продажба не се уточнява.

Ако сте направили административна справка от Еконт в случай,че нямате нищо дължимо ще излезе на 0, но от НАП ще Ви потвърдят,че не сте прави.

И тук идва казуса с повишено внимание - Ако частника издава достоверна информация, а държавата я потвърждава и заверява и Ви търси като длъжник, а се окаже,че подадената информация от частника не е достоверна, какво следва,защото държавната институция е над частната и винаги е права, а Вие реално сте длъжник? 

Тъй като аз също се сблъсках с безотговорното поведение на Еконт, съм решила, че, ако физическите лица получат искания от НАП за проверки, с които отново всички да си загубим времето, то този път ще им се потърси отговорност. Да "наблъскаш" по партидите на физическите лица безобразни суми, които са сделки на фирмите им, това вече наистина минава всякакви граници.

И при мен разминавка. Звънях в централата на Еконт и като развалена плоча ми повтарят едно и също. На другия ден, счетоводстводителката отново беше проверила какво е декларирано в НАП и сумата рязко се беше смалила, но пак имаше разминавка около 200 лв

Ако имаш пълномощно или си собственика на фирмата която изпраща е нормално да изкочи такава сума. При мен числото е умопомрачително. В декларацията ги махате, ако питат им показваш договора с Еконт, лицето което си ти и изпращаш и това е. Но все пак от теб зависи, дали всичко фискално/паричен превод и като наложен платеж ти е оправено документално.

И при мен е така проверката започна от съпруга ми ,като физическо лице и насрещна проверка на фирмата ми- преминах я .Сега продължават с него и накрая не знам какво ще излезе. В момента трябва да пише писмени обяснения..Имa несъответствия в сумите,който излизат в сайта на нап и куриерските фирми ,но според счетоводители-това,което излиза в сайта на нап е вярно... и върху тези пари ще трябва да се плати данък печалба и освен това проверяващата му каза ,че трябва и осигуровки да се платят и за физическото лице.

Да, вчера ме занимаваха с това. Някой някъде не си е подредил колонките в табличките и масово хора пращали НП като упълномощено лице на фирма ги водят, че са пращали като физическо лице. Честита загуба на време и ресурси за обяснения, че нямате сестри.

Това не е от сега, а от години - винаги има разминаване. Бях на проверка миналата година и същата работа, със Спиди нямах никакво раминаване, а с Еконт 600-700 лв. Но като седнах вкъщи с лист и химикал да си проверявам подробно нещата (всичко ми е по банка), излезе, че всичко, което съм получавала са ми го включили в наложените платежи, които са ми изплащали. Подредих, изпринтих и хайде в Н@П да се уточнаваме. А от Еконт какво са правили след това с Н@П и дали са коригирали - не знам.

И при мен бяха изпратели служебните пратки в справка към НАП, като получил наложени платежи на физическо лице по ЕГН. Малката им грешка (която отрекоха) е за над 50000 лв. Плочата която сега въртят е, че НАП имали и други източници на информация и не било от тях, и това при условие, че използвам единствено Еконт и то единствено служебно.

На мен пък ми бяха изчислили значително по-малка сума. Жалко, беше грешна.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.