Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Какво става ако решим (или ни се наложи) да разглеждаме дейността на физическото лице като дейност на ЕТ или на търговец физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ?

Не са ми ясни нещата с облагането по ЗКПО, слава на Летящото спагетено чудовище, не ми се е налагало да декларирам доходи от дейност като търговец. Там ставката е 15% и нещата са една идея по-сложни.

Статията е в процес на редакция.

Очаквам специалистите да пишат коментарите си в социалните мрежи, където тази статия е споделена, и в коментарите под статията в платформата Blogger.

Като се замислих за тези неща възникнаха някои въпроси от типа „какво може да се обърка?“.

В тази статия прочетох:

Особеното в режима, е че ЕТ определят облагаемия си доход по ред на ЗКПО, т.е основата е данъчната печалба получена чрез преобразуване на счетоводния резултат. В счетоводния финансов резултат не се включват дейности, които са обложени с алтернативни данъци по ЗКПО. Не се облагат по този ред и лицата, които осъществяват дейност, която се облага с патентен данък.

Това, че трябва да се знае ЗКПО е недостатък. Но предимството е, че се признават повече разходи. Например физическите лица, когато продават финансови активи в качеството си на физическо лице, което не извършва търговска дейност по занятие, плащат 10% данък върху разликата между продажната цена и цената на придобиване (превалутирани в лева), като в данъчната основа не участват платените такси, комисионни и други разходи във връзка с тези сделки (и е възможно тези допълнителни разходи да са значителни - особено при спекулация на маржин в стил day trading или swing trading).

А търговците физически лица, които са регистрирали (или не) като ЕТ, плащат 15% данък. Тези, които са регистрирани като ЕТ определят дължимия данък съгласно ЗКПО. Съгласно чл. 26 ал. 7 от ЗДДФЛ и тези търговци, които не са регистрирани като ЕТ, също определят дължимия данък съгласно ЗКПО:

По реда на ал. 1 - 6 се облагат и доходите от стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец.

Тоест ако продавате акции и други финансови активи в качеството си на ЕТ (или на търговец по смисъла на чл. 26 ал. 7 от ЗДДФЛ) би трябвало да може да намалите данъчната си основа с направените един куп разходи - за такси, комисионни, разходи за банкови преводи и банкова сметка, месечни такси при инвестиционния посредник, такса попечителство на финансови активи и пари при инвестиционния посредник. И каквото още се сетите (е, не абсолютно всичко, питайте вашия счетоводител).

Ако продавате акции и други финансови активи в качеството си на физическо лице, което извършва търговска дейност по занятие, но не е регистрирано като ЕТ, пак ли ще прилага ЗКПО (т.е. ще се признават разходите за такси, комисионни и т.н.)? Да, по-горе написах защо.

Имайте предвид, че да извършвате дейност в качеството на ЕТ или на нерегистриран търговец физическо лице е много вероятно да не е най-изгодния начин от данъчна гледна точка да си отчитате дейността и да плащате данъци. Даже и от НАП признават това в официална PR комуникация.

А дали е по-изгодно фирмата да е в чужбина? Разгледах отчасти този въпрос в статията за митовете. Има и друго - в Естония например няма данък върху  печалбата на фирмата, ако фирмата не разпределя дивиденти (т.е. данък печалба се плаща само ако фирмата (собственикът) реши да се изплати дивидент). Ако правилно съм разбрал може фирмата да трупа печалби и да ги реинвестира без данъци. Но откакто българските фирми не дължат данък върху капиталовата печалба от "еквивалентни регулирани пазари" (САЩ, Япония, Австралия, Великобритания, Китай, Швейцария, Хонконг, Мексико) няма много смисъл да се занимавате с естонска фирма, ако печалбата ви е само от този вид. Има и минимални прагове, не може фирмата да не плаща заплата изобщо (такива прагове има и в България - минимални осигурителни прагове, прагове за минимална заплата според сектора).

Авансово данък се дължи и от лицата, получаващи доход от стопанска дейност. ЕТ по реда на ЗКПО, а тези които не са ЕТ дължат авансово 15% данък от придобития облагаем доход.

Да, благодаря.  Много полезна информация, ей сега е изтичам да взема най-новото издание на ЗКПО да го прочета.

Ако тази информация не е остаряла, значи че нерегистрираните като ЕТ физически лица търговци дължат авансово данъка (т.е. преди да е изтекла годината, за която се отнася), а ЕТ - както пише в ЗКПО.

Обаче май този текст е остарял. Ето какво намирам в ЗДДФЛ днес (чл. 43 ал. 8):

(8) (Доп. - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 01.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) Лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци, както и физическите лица в случаите по чл. 29а правят авансови вноски при данъчна ставка 15 на сто при условията и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Аз го разбирам така: лицата, които са търговци но не са регистрирани като ЕТ, отговарят на критерия на чл. 43 ал. 8, защото са лица „извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон“.

От което следва, че както регистрираните, така и нерегистрираните като търговци физически лица, правят авансови вноски при данъчна ставка 15 на сто при условията и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

А може ли да си водя счетоводството на LibreOffice Calc (алтернатива на Ексел, която е свободен софтуер)?

В тази статия за Годишния финансов отчет не пише нищо за ЕТ.

Ако се дължи такъв отчет воденето на счетоводство с подръчни средства от аматьори няма как да стане, защото после счетоводителят, който ще прави отчета трябва да вкарва данните наново.

Значи това трябва да се изясни за да се отговори на въпроса.

В тази статия дават повече информация за ГФО и ЕТ:

Едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим одит, не публикуват годишните си финансови отчети в Агенцията по вписванията.

И по-надолу уточняват:

Това са предприятия, които за отчетната година не надвишават два от следните показателя: 

  • балансова стойност на активите – 2 000 000 лв.;
  • нетни приходи от продажби – 4 000 000 лв.; 
  • средна численост на персонала за отчетния период – 50 души.

Тоест, ако ЕТ няма персонал и активите му са до 2 милиона лева - няма нужда от публикуване на ГФО в Агенцията по вписванията. В този случай няма значение колко оборот от продажби се правят (на маржин с CFD може да се навъртят 4 милиона лева продажби много бързо).

А дали има нужда такъв отчет да съществува (въпреки, че не се публикува)? Или да се публикува другаде? Защото е все едно дали има задължение за публикуване, ако има задължение за съществуване на такъв отчет.

Изискванията за публичност на финансовите отчети са установени със закон, а законите трябва да се спазват.

Да, законът трябва да се спазва. Много полезна информация, благодаря.

Публикувайки отчетите си и спазвайки закона, предприятията по никакъв начин не могат да навредят на дейността си.

Не е съвсем така. В отчета ще се вижда балансовата стойност на активите или нещо такова. Така конкурентите ще знаят, че си имат работа с немалък рибок и ще си направят труда да се обадят на съучастниците си в някоя държавна структура, които да предприемат съответните действия...

В тази статия четем:

Ако моята фирма не попада в нито една от горните точки, моят отчет може да бъде изготвен от счетоводителя ми, без да е нужна проверка от одитор.

Но не казват дали може да не се изготвя този отчет изобщо.

За ГФО, съставяно от лица, които не са регистрирани като ЕТ, не съм чувал, приемам, че такъв не се подава от извършващи търговска дейност по занятие физически лица, които не са регистрирани като ЕТ. Дали наистина е така не знам.

А дали и ЕТ може да минат между капките и да не съставя ГФО не съм сигурен (по-горе цитирах статии, където пише, че има начин да не се  подава, но за несъставяне изобщо не са писали).

А може ли част от дейността да се декларира като дейност на физическо лице, което не е търговец, а част от дейността - като ЕТ или като нерегистрирано като ЕТ физическо лице, което извършва търговска дейност по занятие? 

Ако примерно физическото лице има 200 сделки с CFD-та и 1 или 2 продажби на акции, като от CFD-тата е на загуба или малка печалба, а от сделките с акции има сериозна печалба, може ли да разглежда спекулацията с CFD като дейност на ЕТ или на нерегистриран като ЕТ търговец (и да плаща 15% върху печалбата си), а малкия брой сделки с акции да ги разглежда като доход на физическо лице, който се облага с 10% данък?

Има ли значение дали тези 1-2 продажби с акции са направени със същия инвестиционен посредник или с друг?

За да не възникват такива казуси избягвайте сделките с CFD-та, ще се вкарате в режим "търговец" и после 15% данъче и четене на ЗКПО за лека нощ... Не, благодаря.

Ако не схващате за какво говоря в този раздел на статията - вижте това: Кога се плаща данък 15% вместо 10% за доходи от продажба на акции.

Не може да не се подава ГФО?

Данъкоплатец ми се оплака (арменският поп не беше на разположение):

Според автоматичната онлайн проверка ако е избрано приложение 2 за попълване задължително трябва да има избран (и съответно качен като файл ГФО). Пробвах без да попълвам, но не става. Ако оставя редовете празни за това кой е попълнил отчета също ми дава грешки.

Съсипаха я тая държава.

Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 02 май 2024 *.