Пропускане към основното съдържание

Тъй като блогът се напълни с други неща (ревюта на инвестиционни посредници и т.н.) систематизирах по-интересните неща за законодателите тук: За читателите от Министерството на финансите и за законодателите.

Интересуваш се от данъците при получаване на доход от инвестиции? Виж тази страница.
Забелязах, че връзката към статията (намираща се в дясната страна на блога) не е много видима и затова слагам още една връзка тук.

Онлайн откриването на сметка в Райфайзенбанк всъщност не е онлайн

Онлайн откриването на сметка в Райфайзенбанк всъщност не е онлайн. Иска се ходене до офис на банката и подписване на бумаги (офертата на сайта на банката).

Иначе ако наистина таксата е 1,30 лв на месец общо за сметката и картата не е зле, средната пазарна месечна такса мисля, че е поне около 2 лева. Не виждам на сайта да предлагат безсрочни депозити (безсрочни спестовни сметки) без месечна такса, преди имаха, но са спрени от продажба. Иначе имат срочни депозити без месечни такси и такса теглене на падеж.

Разказ на потърпевш клиент на банката (източник):

Новата лесна процедура по откриване на сметка онлайн в Райфайзен е измамна.

Попаднах на покана за откриване на сметка при тях онлайн и си казах 'Ето! Първата модерна банка, която ще поведе прехода'. И без това отдавна се дразня на глупостите на Сосиете и исках нова банка, а и новият Covid лайфстайл диктува промяна - всичко се подрежда идеално. А тая сметка и без това я използвам само за да прехвърлям към революта.

Твърде добро, за да е истина.

Откриването на сметка онлайн е двойно по-трудно. Защото първо я откриваш онлайн, а след това минаваш и през стандартната процедура, в клон на банката, нищо спестено.

Процесът представлява 1 час снимане на лична карта, попълване на форми, сваляне на апликации, споделяне на данни с 3-ти компании (evrotrust, които фасилитират идентифициране и ел.подписване), видео разговор с техен служител, и последващо електронно подписване на разни документи. Но си казваш 'нищо, в името на великата кауза да не се занимавам с чакане, разговори със служители на гишета и т.н., ще мина през това'. След това трябваше само да мина през офис и да си взема дебитната карта.

В офиса им ми изпринтиха разни формуляри за попълване на лични данни и ми снимаха личната карта. Питам ги защо, след като вече имат данните ми, подписани електронно, имат и снимка на личната ми карта. Казват 'трябва всичко да се подпише и физически'.

Е, аз това можех и без тежката онлайн процедура да го правя - казвам - какво спестих тогава? - Имате промоционална месечна такса от 1.30лв на месец, която иначе в клон на банката не се предлага. И докато ми казва това, се чеше под носа, защото маската ѝ е на брадичката, сякаш да ми напомни защо исках да нямам допирни точки с банкови служители изначално.

Сега трябва да ходя отново, защото от разговор с кол центъра им разбрах, че за да открия тази сметка трябва задължително да отида в клон и да подпиша всичките документи. Иначе им дължа 1.30лв месечно, макар и с неактивна сметка и неподписани физически документи.

Препоръки за друга банка?


Коментари

Нищо в блога не следва да се разглежда като препоръка да се инвестира в акции и борсово търгувани фондове (инвестиращи в акции) вместо да се инвестира в нещо друго.

Информацията цели да послужи за взимане на информирано решение как да се инвестира така, че проблемите и разходите да са минимални (след като вече сте взели решение да инвестирате на пазара на акции).

Има и други инвестиции извън пазарите на акции и извън финансовите инструменти.

Тоест, нищо от написаното не е препоръка да се инвестира във финансови инструменти - акции, опции, фючърси, договори за разлика и т.н.

Тъй като често пиша за акции и други финансови инструменти някой може да остане с грешното впечатление, че препоръчвам да се инвестира в тях.

Има вероятност четенето на данни, включително и безполезни, да ви направи по-склонни да инвестирате и по-уверени. Това е известен бъг в мозъците на хората, пише го в книгите по поведенчески финанси.

nap-autopilot - автоматизиране на въвеждането на данни в годишната данъчна декларация

Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Популярни публикации от този блог

С кой инвестиционен посредник е най-изгодно да се инвестира в акции, ETFs, метали (дългосрочно)?

Понеже редовно ме питат реших да напиша накратко по темата. (Обаче с времето се получи дълга статия, която от време на време допълвам.)

Trader Workstation (Interactive Brokers) - директно, през Карол, през Евро Финанс, през Булборкърс, през CapTrader - каква е разликата? Правя сравнение и с платформата EFOCS на Евро Финанс

Накратко: директно таксите на сделка са по-ниски, но има месечна такса от $10 .

Отговори на въпроси за данъците и попълване на годишната данъчна декларация при инвестиции на финансовите пазари

Статията я редактирам често, върнете се за да видите промените. Последни промени: 28 април 2024 *.